AİHM, Türkiye'ye Vikipedi yasağının gerekçesini kanıtlaması için süre verdi

AİHM, Türkiye'ye, Vikipedi'ye getirilen erişim yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu olduğunu kanıtlaması için Ekim ayı sonuna kadar süre verdi.
AİHM, Türkiye'ye Vikipedi yasağının gerekçesini kanıtlaması için süre verdi
2019-08-21 09:44:24   Güncelleme: 2022-01-25 12:02:30    

DW Türkçe'nin haberine göre, son dönemde Türkiye’den gelen dava başvurularına 'öncelik' verip hızlandırılmış prosedürle işleme koyan AİHM, Vikipedi dosyası için de bu geleneğini sürdürme kararı aldı. Mahkeme Temmuz başında aldığı ve bu hafta kamuoyuyla paylaşılan bir kararla, Vikipedi adına ABD merkezli Wikimedia Vakfı (Wikimedia Foundation, INC.) tarafından Ankara’ya karşı dava açmak için 29 Nisan 2019 tarihinde yapılan başvuruyla ilgili olarak Türk hükümeti ve davacı tarafa sorular yöneltti.

AİHM, bu sorularda öncelikli olarak, erişim yasağı konusunda Vikipedi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne 2017 yılında yapılan bireysel başvuruyu gündeme taşıdı. İki yıldır başvuruyu sonuçlandırmayan AYM’nin bireysel haklar alanında 'etkin iç hukuk yolu' olup olmadığı konusunda taraflardan görüş istedi. AYM’nin, internet sitelerinin yasaklanmasıyla ilgili tutumu hakkında bilgi talebinde bulundu.