iBB 6 ayda çark etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kamu yararına çalışan bir vakıf ve bir derneğe, 6 ay önce 25 yıllığına ücretsiz tahsis ettiği arazileri geri almak için çalışma başlattı.
iBB 6 ayda çark etti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Yurt Gazetesi'nden Mehmet Demirkaya'nın haberine göre Cemaat'e yakınlığı ile bilinen kuruluşlara ait arazilerin mevcut imar haklarına yeniden düzenleme adı altında kısıtlama getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şimdi de bir vakıf ve bir derneğe 6 ay önce 25 yıllığına ücretsiz tahsis ettiği arazileri geri almak için çalışma başlattı. Söz konusu vakıf ve derneğin, Cemaat'le bir ilgisi bulunmadığı belirtiliyor.

KIZ ÖĞRENCİ YURDU YAPILACAKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, geçen yılın son aylarında ücretsiz tahsis edilen iki arazinin tahsis işlemlerinin iptali için Belediye Başkanlığı’nın istemi ile hazırlanan raporları görüştü. İBB, 23 Ekim 2013 tarihli meclis kararı ile, Bakırköy Şenliköy’de kendi mülkiyetinde bulunan 1.382 metrekare büyüklüğündeki arazinin önce imar planını değiştirdi. Arazi konut alanından çıkartılarak, sosyal kültürel tesis alanına alındı. Söz konusu arazi, 20 Kasım 2013 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği'ne tahsis edildi. Bu tahsis ile ilgili olarak raporda şöyle denildi:
“Mülkiyeti Belediyemize ait Bakırköy, Şenlikköy mahallesi 953 ada, 87 parsel sayılı taşınmazın üzerine Anaokulu ve Kız Öğrenci Yurdu inşa ederek hizmete açılması için 25 yıl süreliğine bedelsiz olarak Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği'ne tahsis edilmesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesi ile 18. maddesi kapsamında uygun bulunup ilgi (c) sayılı İçişleri Bakanlığı onayı da alınarak ilgi (d) sayılı encümen kararı ile söz konusu parsel 25 yıl süre ile bedelsiz olarak Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği'ne tahsis edilmiştir.”

TAHSİS İŞLEMİ OYBİRLİĞİYLE İPTAL EDİLDİ

Ancak Büyükşehir Belediyesi, tahsis işleminden yaklaşık 6 ay sonra, 12 Mayıs 2014 tarihinde Belediye Meclisi’ne başvurarak, söz konusu tahsis işleminin iptal edilmesini istedi. İptal istemiyle ilgili olarak da özetle şöyle denildi: “Başkanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde, Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği'ne 25 yıl süreyle bedelsiz tahsis edilen, taşınmazın Belediyemizin görev ve hizmet alanlarında kullanılmasına ihtiyaç duyulduğundan söz konusu tahsisin iptal edilmesi uygun görülmüştür.” Belediye Meclisi de, mayıs ayı toplantısında söz konusu tahsis işleminin iptalini oybirliği ile kabul etti.

AKP’Lİ KOMİSYON BAŞKANI RAPORU GERİ ÇEKTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci tahsis iptali ise Fatih Kocamustafapaşa’da bulunan Sümbül Efendi Eğitim Vakfı ile ilgili oldu.
Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan yaklaşık 2 bin metrekare büyüklüğündeki Fatih Kocamustafapaşa 1177 ada 166 nolu parsel, geçen yıl ekim ayında alınan meclis kararı ile 25 yıllığına Sümbül Efendi Eğitim Vakfı'na ücretsiz tahsis edilmişti. Tahsis kararında özetle şöyle denilmişti: “Mülkiyeti belediyemize ait Fatih 1177 ada 166 no'lu parselin, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde kullanılmak ve inşaat yapımı, bakımı ve onarımı Sümbül Efendi Eğitim Vakfına ait olmak üzere söz konusu yerin Fatih İlçe Müftülüğü'ne tahsisi talep edilmektedir. Taşınmazın sosyal kültürel tesis alanında kalan kısmın Diyanet İşleri Başkanlığı adına Fatih İlçe Müftülüğü'ne 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesi uygun bulunarak encümen kararı ile söz konusu parsel 25 yıl süre ile bedelsiz olarak Fatih Diyanet İşleri Başkanlığı adına Fatih İlçe Müftülüğü'ne tahsis edilmiştir.” Bu tahsis işleminin de Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilmesi istendi. İşlemin iptal edilmesi ile ilgili hazırlanan Hukuk Komisyonu Raporu Belediye Meclisi’ne sunuldu. Ancak görüşme sırası geldiğinde rapor, AKP’li Hukuk Komisyonu Başkanı tarafından komisyona geri çekildi. Sümbül Efendi Eğitim Vakfı yetkililerinin belediyeyi ziyaret ederek, konuyu belediye yetkilileriyle görüştüğü ve bunun üzerine raporun geri çekildiği belirtiliyor.
Sümbül Efendi Eğitim Vakfı’nın, kendi internet sitesindeki bilgiye göre Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Başkan Mustafa Gökyiğit, Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, Başkan Yardımcısı Necati Cingara, Genel Sekreter Mehmet Sait Yılmaz ve Muhasip Murat Akkaya.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü