Okul alışverişi masrafları 500 lira ile bin lira arasında: '3 çocuk yaptık, çok pişmanız'

Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiyelerin yolunu tutan aileler geçen yıla göre fiyatlarda yarı yarıya varan artışın şaşkınlığını yaşadı.
Okul alışverişi masrafları 500 lira ile bin lira arasında: '3 çocuk yaptık, çok pişmanız'
2019-08-27 09:53:10   Güncelleme: 2019-08-27 09:53:10    

Kırtasiyeciler ise bir çocuğun kırtasiye malzemelerini 500 lira ile bin lira arasında olduğunu belirterek halkın alım gücünün düştüğünü ifade etti. Birinci ve ikinci sınıfa giden çocuğu olduğunu dile getiren Ayşe Demir, 'Okulun verdiği listeyle ikisinin de masrafı bin lirayı geçiyor. Her şeyi kısarak alıyoruz, ateş pahası' dedi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'haberine göre Eminönü’nde çocuklarının kırtasiye ihtiyacını almak için alışverişe çıkan aileler okul alışverişi hakkında konuştu. Eminönü’nda kırtasiye dükkânı olan Salih Dursun satışlarının geçen yıllara göre azaldığını belirterek, 'Alım gücü azalıyor. Ekstra şeyler alamıyorlar. Aileler artık mecburi ihtiyaçlarını alıyorlar. Bir kırtasiyle ürünlerini uygun fiyata vermeye çalışsak bile bir öğrencinin çantasıyla beraber tüm kırtasiye ürünleri 500 lira ile bin lira arasında değişiyor. Mesela geçen yıl 30 liralık çanta bu yıl 70, 80 lira. Defterler ve diğer ürünler kalitesine göre değişiyor' dedi.

'Elde avuçta kalmıyor'

Torunuyla kırtasiye alışverişine gelen Sevilay Kavaklı ise, 'Geçen yıllara göre fiyat farkları tabii var. Torunum özel okula gidiyor. Kolejin verdiği bir liste var. Markalarıyla ürünleri yazıyorlar, çok fahiş fiyatlar. Biz de buralarda neler alabiliriz diye bakıyoruz' dedi. İki çocuğuna kırtasiye ürünü alan Kübra Güney de, 'Ben kendimde esnafım fiyatlardan hiç memnun değilim. Ne yapacağız bilmiyorum. Okula giden iki çocuğum var. Geçen yıl bir çocuğumun sadece defterine, kalemine, boyalarına 500 lira verdim. Çanta falan alamadım. Kıyafetleri desen ayrı 300 liraya yakın tutuyor. Hayat pahalı. Asgari ücreti yükseltsinler. İki çocuğuma da alınca elde avuçta para kalmıyor' ifadelerini kullandı.

'3 çocuk sözüne uyduk, pişmanız'

Birinci ve ikinci sınıfa giden çocuğu olduğunu dile getiren Ayşe Demir ise şöyle konuştu: 'Okulların açılmasına az kaldı. Çocuklara kırtasiye malzemeleri almaya geldik. Okulun verdiği listeyle ikisinin de masrafı bin lirayı geçiyor. Her şeyi kısarak alıyoruz, ateş pahası. Çocukların istediği her şeyi alamıyoruz. Ana ihtiyaçları alıyoruz sadece. Aldığımız ürünlerin kalitesine değil artık fiyatına bakıyoruz mecburen. Geçen yıllara göre okul masrafları çok arttı. Eşim asgari ücret alıyor yetmiyor. Cumhurbaşkanı’nın sözüne uyup 3 çocuk yaptık, çok pişmanız.'

Vehaber Menu