Yunan uçakları KKTC hava sahasını ihlal etti

Doğu Akdeniz'de doğalgaz gerilimin yaşandığı bir dönemde Yunanistan'a ait 3 savaş uçağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hava sahasını ihlal edince kriz çıktı.
Yunan uçakları KKTC hava sahasını ihlal etti
2019-10-18 09:44:01   Güncelleme: 2019-10-18 15:45:56    

Başbakan Ersin Tatar 'Akıllarınca bize göz dağı verecekler' dedi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 'Bu ortamı geren bir durum, kışkırtma' diye konuştu. Olay sonrasında Ada'daki Birleşmiş Milletlere ait askeri helikopterler de uçuş yaptı.

Bu sabah (17 Ekim) Girit'ten kalkan üç Yunanistan savaş uçağı Güney Kıbrıs'ın üzerinden uçuş yaptıktan sonra Kuzey Kıbrıs'a yöneldi. Uçaklar, Rum sınırında bulunan Akıncılar Köyü'ne yakın bir yerden uçarak, KKTC hava sahasını ihlal etti. Uçaklar, ardından Girit'e geri döndü.

Savaş uçakları ses sınırını da zorlayan bir hızla geçiş yapınca, geçiş ülkenin önemli bir bölümünde duyuldu.

Genelkurmay bilgilendirildi

KKTC Sivil Havacılık Dairesi, uçuşu ilgili birimlere rapor etti. KKTC hükümeti ve askeri yetkililer de olay üzerine harekete geçti. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na bilgi verildi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Birleşmiş Milletler aracılığıyla Rumları uyardı. Özersay, Doğu Akdeniz'deki gergin ortama işaret ederek, 'Yunanistan'ın böyle bir dönemde kışkırtıcı hareketlerde bulunması doğru değil. Bu ortamın daha da gerilmesine neden olur' diye konuştu.

Özersay, konuyla ilgili gerekli girişimlerin de yapıldığını açıkladı. Yunanistan'a ait savaş uçakları Rumların milli günü olan 1 Ekim kutlamalarında uçuşunu iptal etmişti. Güney Kıbrıs basını, F-16'ların uçuşunun 'Türkiye korkusu' nedeniyle iptal edildiğini manşete taşımıştı.

Başbakan Tatar: Gözdağı vermeye çalışıyorlar

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise olayı 'gözdağı' olarak değerlendirdi. Tatar, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden ve Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

'Hep vurguladığım üzere Rum-Yunan ikilisinin niyeti bizimle anlaşmak değildir. Yunan savaş uçakları bugün KKTC hava sahasını ihlal ederek Güney Kıbrıs’taki bir askeri tatbikata katılmıştır. Akıllarınca bize gözdağı verecekler. Mümkün değildir. Halkımız, rahat olsun. Anavatan Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da güvenliğimizi mükemmel bir şekilde sağlamaya devam edecektir. Rum- Yunan ikilisi, uzlaşmazlıkları ile tahriklerine istedikleri kadar devam etsinler. Kıbrıs Türkü egemen eşitliğinden, vatan topraklarından, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden, Doğu Akdeniz’deki haklarından, Maraş’ı açma kararlılığından vazgeçmeyecektir'

Güney Kıbrıs-Yunanistan savaş uçağı tatbikatları

Öte yandan Yunanistan'a ait 2 F-16 savaş uçağı 19 yıl sonra Güney Kıbrıs’ya tatbikata katıldı. Güney Kıbrıslılarla ortak yapılan askeri tatbikatta gerçek mermiler kullanıldı. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, F-16'ların katıldığı tatbikatın görüntüsünü yayınlayarak, 'Yunan F-16'lar bugün Kıbrıs'ta uçtu. Söylediğim gibi geçit törenlerinde değil, tatbikatlarda Yunan savaş uçağı istiyoruz' dedi.

Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis, 'Profesyonellik beni gururlandırdı. F-16'ların ortaya çıkışı Yunanistan ile mükemmel ve kesintisiz işbirliğini sergiliyor' ifadelerini kullandı.

Vehaber Menu