Hayvan hakları için toplanıp insan menfaati konuştular!

Hayvanları Koruma Kanunu için Meclis Çevre Komisyonuyla bir araya gelen hayvan hakları örgütleri tepkili: 'Komisyon, hayvan haklarının nasıl korunacağını değil, insan menfaatinin ne şekilde gözetileceğini müzakere ediyor'.
Hayvan hakları için toplanıp insan menfaati konuştular!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre

Hayvanları Koruma Kanunu için dün Meclis Çevre Komisyonu’nda yapılan toplantının ardından hayvan hakları savunucuları endişelerini kamuoyuyla paylaştı.

Toplantıya katılan sivil toplum örgütleri Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu “Toplantıdan büyük bir hayal kırıklığı ile ayrıldığımızı belirtmek isteriz. Bu hali ile tasarı, beklentilerimizi karşılamak bir yana hayvan haklarından da oldukça uzak bir konuma taşınmıştır” dedi. Komisyonun hayvan haklarını değil, insan menfaatini gözettiğini belirtti.

Komisyon toplantılarına göstermelik olarak davet edildiklerini ve görüşlerinin yok sayıldığını ifade eden örgütler, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in verdiği madde önergeleri ile tasarının beş maddesinin hayvanlar aleyhine değiştirildiğini de vurguladı.

Hayvan hakkı savunucularının eleştirileri şöyle:

* Bir süredir kapatılması gündemde olan yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasından AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in “Bu parklar ülke ekonomisine katkı sağlamalarının ötesinde, çok önemli sosyal ve kültürel rol üstlenmektedir” gerekçesinin ardından vazgeçildi.

* Komisyon Başkanı Erol Kaya, alt komisyon raporunda STK’ların ortaklaştığını, tasarının STK talepleri doğrultusunda geliştirildiğini iddia ederken, alt komisyon raporu ve kanun tasarısı STK’ların ve baroların görüşü dikkate alınmadan hazırlandı.

* Yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesinde sokaklardan toplanan hayvanların tekrar alındıkları yere bırakılmasına ilişkin mevcut madde tasarıda değiştirilerek milletvekili Metiner’in verdiği madde önergesi ile sokak hayvanlarının oluşturulacak besleme noktalarına bırakılması yönünde değiştirildi. Bu, yıllardır bizlerle sokaklarda yaşamakta olan kent hayvanlarının şehir merkezlerinden uzak, nereye yapılacağı ve ne şekilde oluşturulacağı dahi belli olmayan “besleme odakları”na terk edileceği anlamına geliyor.

* Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, tasarının gerekçesini hayvanlara kötü muamele edenlere caydırıcı cezalar getirilmesi olarak açıklamış olsa da tasarı, hayvanların nasıl izole edileceğini, haklarının nasıl esnetileceğini ve gasp edileceği hükme bağlıyor.

* Türkiye’de devlete ait elli köpek kapasitelik barınaklarda dahi hayvanlar açlık ve susuzluktan, tıbbî yardım alamadıklarından hayatını kaybederken binlerce köpek kapasitelik barınakların inşası gündeme geliyor. Tasarı metninde de toplanan ve kısırlaştırılan hayvanların ne kadar süre ile barınaklarda tutulacağı belirtilmiyor. Sokaklardan toplanan hayvanların ne kadar süre ile barınaklarda tutulacağını kanun ile belirtmemek, muğlak bir uygulamayı beraberinde getirir, sokaklardan toplanan hayvanlar yıllar boyunca tel örgüler arkasında hapis hayatı yaşayabilir.

* Tasarıya, yine Metiner’in önergesi ile eklenen “bakımevi kurma izninin mahallî idarelerce verilmesi” hususu ise barınaklarda belediyelerin sebep olduğu hak ihlâllerinin, mevzuata aykırı arazi seçimi ve uygulamaların da artmasına sebep olacaktır.

* Komisyon toplantısında tasarıya eklenmesi kabul edilen “hayvan refahı” tanımı, hayvanların uyutulmasını, yani öldürülmesini de içeren uygulamalardan oluşan, hayvanların haklarının değil nasıl daha insanî koşullarda öldürüleceğini, kullanılacağını, sömürüleceğini tanımlayan bir anlayış ve teoridir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı ve teklifiyle ilgili bir sonraki Meclis Çevre Komisyonu toplantısı 19 Haziran’da gerçekleşecek.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü