27 yaşındaki Meryem 'e kırbaç ve idam cezası!

Sudan’daki acımasız ve çağ dışı adalet sistemine dikkat çekmek için yasalar gereği kırbaçlanan bir kadının videosunu internette yayımlandı.
27 yaşındaki Meryem 'e kırbaç ve idam cezası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Hürriyet Gazetesi'nden Birce Bora'nın haberine göre 2010 yılının Aralık ayında çekildiği belirtilen videoda, çarşaflı bir kadın kamuya açık bir alanda mavi üniformalı polis memurları tarafından kırbaçlanırken görülüyor. Kadının yalvarmalarına ve çığlıklarına aldırmayan bir grup erkeğin de yaşananları gülerek izlediği görülüyor.

'ANNEMİ İSTİYORUM'

Videoda polis memurlarından birinin durmaları için yalvaran kadına “ Eğer yere oturup eğilmezsen sana iki yıl hapis cezası veririz” dediği duyuluyor. İsmi bilinmeyen kadının polis memuru tarafından kırbaçlanırken “Yeter, lütfen yeter! Ben annemi istiyorum!” diyerek ağladığı duyuluyor. Kırbaçlama devam ederken iki polisin aralarında gülüp şakalaştığı da kameralara yansıyor.

Sudan hükümeti videonun internette yayınlanmasının ardından görüntülerin orjinal olduğunu kabul etti ancak kırbaçlanan kadının kimliğini açıklamaya yanaşmadı.


100 KIRBAÇ YİYECEK, SONRA DA ÖLECEK

8,5 aylık hamileyken 20 aylık oğlu ile birlikte hapse giren ve kızı Maya’yı hapishanede duvara zincirliyken dünyaya getiren Maya İbrahim eğer uluslararası kamuoyunun çabaları sonuç vermezse önce 100 kez kırbaçlanacak, iki yıl sonra da asılarak idam edilecek.

KONU DİN DEĞİL PARA

Geçen hafta İngiliz Times gazetesine konuşan İbrahim’in Amerikan vatandaşı eşi Daniel Wani karısının başarılı birçok işletmenin sahibi olduğunu belirtmiş ve “Aslında yaşananların dinle değil, para ile ilgili olduğunu” söylemişti.

Wani “Karım ölmemek için hapishanede İslam dinine geçerse, parasına el koymak isteyen ailesi onu Müslüman bir kuzeni ile zorla evlendirilecek” demişti.

Meryem İbrahim’i yetkililere abisi olduğunu iddia eden Al Samani al-Hadi isimli adam ihbar etmişti. Al-Hadi kız kardeşinin 2 yıl önce ortadan kaybolduğunu ve bu süreçte Wadi’nin ona ilaç vererek dinden çıkmasına neden olduğunu iddia etmiş “Eğer kardeşim İslam dinine dönmeyi kabul ederse biz onun ailesiyiz, o da bizim. Ama Hristiyan olmakta ısrar ederse öldürülecek” demişti.

Meryem İbrahim ise kendisini küçük bir çocukken terk eden Müslüman babası ve onun ailesi ile hiç bir ilişkisi olmadığını, Kendisini Mısırlı bir Kıpti olan Hristiyan annesinin büyüttüğünü söyledi.

ONU ANCAK ULUSLARARASI KAMUOYU KURTARABİLİR
Uzmanlar İbrahim’in davasının gördüğü uluslararası ilgi nedeniyle Sudan yönetiminin kadını serbest bırakmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Son olarak ABD eski dışişleri bakanı Hillary Clinton İbrahim’in serbest bırakılmasını talep etmiş ve “Meryem İbrahim’in idam cezasına çarptırılması mide bulandırıcı. Sudan insan haklarını ve dini özgürlükleri çiğnemeyi artık sona erdirmeli” demişti.

Anglikan Kilisesi’nin başında bulunan Canterbury Başpiskoposu Justine Welby de bir açıklama yayınlayarak “Tüm kalbimle Meryem’e verilen idam cezasından vazgeçilmesini diliyorum” demişti.
Vehaber Menu