Beşinci sınıf kitabında şok! Kocanıza bunları yapın..

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere kılavuz kitabı olarak sunduğu ‘İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğretmen Kılavuz Kitabı’nda yer alan bir etkinlik örneği görenleri şaşkına çevirdi.
Beşinci sınıf kitabında şok! Kocanıza bunları yapın..
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Kitapta yer alan bilgilerde kına gecesinin nasıl yapıldığı anlatılıyor.Kınanın neyi sembolize ettiği anlatılan cümlede öğretmenlere şu öğütte bulunuluyor:

“Öğrencilerinize, kınanın gelin olacak kızın yeni evine bağlı kalacağını sembolize etmek üzere yakıldığını, gelinin evinin ve kocasının yoluna gerekirse kurban olacağının vurgulandığını söyleyiniz”

Gelin provası

2. ünitede 'Kültürümüz Zenginliğimizdir' konu başlığı altında öğrencilere Anadolu'da Gelin Kına Gecesi etkinliği yaptırılması isteniyor. Okula 6 yaşında başladığı varsayılan bir kız çocuğu, 11 yaşında 5.sınıf öğrencisi oluyor. İşte kitapta 11 yaşındaki kız çocuğuna bu etkinliğin şu şekilde yaptırılması öneriliyor:

- Kız öğrencilerinizden birine gelin rolü veriniz.


- Diğer kız öğrencileriniz, bölgenize ait ya da ders kitabındaki (s.40) kına türküsünü seslendirsinler.

- Gelin olan öğrencinizin başına kırmızı yazma örtünüz. Öğrencilerinizden kına türküsü söylenirken gelinin eline kına yakılmasını canlandırılmasını isteyiniz.

- Kına gecelerinin genellikle gelin olacak kızın evinde kaldığı son gece yapıldığını, bu gecelerde yöresel kıyafetler giyildiğini belirtiniz.

- Erkek evinde de erkek kınası yakıldığını söyleyiniz.

'Gelin, evinin ve kocasının yoluna gerekirse kurban olur!'

- Öğrencilerinize, kınanın gelin olacak kızın yeni evine bağlı kalacağını sembolize etmek üzere yakıldığını, gelinin evinin ve kocasının yoluna gerekirse kurban olacağının vurgulandığını söyleyiniz.

- Öğrencilerinizden katıldıkları kına geceleri hakkında bilgi vermelerini isteyiniz.

Öğretmenler, bu etkinlikle küçücük kız çocukları gelin olmaya özendirilirken, bir yandan da evinin ve kocasının yoluna ölmeleri gerektiği mesajı verildiğini söylediler.
Vehaber Menu