Almanya ABD ilişkileri gerildi!

Bir Alman istihbarat görevlisinin araştırma dosyalarını ABD Ulusal Güvenlik Dairesine sattığının ortaya çıkması ve ardından tutuklanması üzerine Başbakan Merkel 'Amerika dostluğumuzla oynuyor' dedi
Almanya ABD ilişkileri gerildi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Amerika'nın Sesi'ndeki haberine göre Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’de çalışan bir görevlinin Federal Meclis’in NSA Araştırma Komisyonu'ndaki görüşmelerle ilgili belge ve bilgileri para karşılığı ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’ye sattığının ortaya çıkması ve tutuklanması iki ülke arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu.

NSA’nın Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlemesini ve Almanya’daki diğer faaliyetlerini araştıran komisyondan toplam 218 gizli belgeyi NSA’ye aktardığını itiraf eden köstebeğin deşifre olması sonrasında Alman siyasetçiler ABD’ye yönelik alışılmadık derecede sert ifadeler kullanmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck 'Amerikalıların bu davranışı bizim dostluğumuz ve sıkı ilişkilerimizle oynamak anlamına gelir' dedi ve konunun acilen açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Çin’e resmi bir ziyarette bulunan Başbakan Merkel, iddianın gerçek olması durumunda bunun iki müttefik devlet arasındaki güveni sarsacağını, ilişkilerin daha önceki gibi olmayacağını ve 'apaçık bir çelişki' sayılacağını söyledi.

Merkel’e yakın çevreler, başbakanın olaya çok büyük tepki gösterdiğini ve Çin ziyareti dönüşünde daha sert açıklama yapmasının beklendiğini ifade ediyor. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier geçen Cuma akşamı Amerika Birleşik Devletleri Berlin Büyükelçisi John B. Emerson’u makamına çağırarak ülkesinin olayın aydınlatılmasına katkıda bulunmasını istemişti.

Federal İçişleri Bakanlığı ise karşı atak olarak Almanya’nın ABD’deki istihbarat çalışmalarını genişletmeyi planladığını duyurdu. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin bu konuda bir taslak çalışma başlattığı haber veriliyor.

Öte yandan Birlik Partileri’nin önemli isimlerinden Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, 'Amerikalı müttefiklerimiz bizi ortak olarak mı yoksa ajanlık yapılacak bir ülke olarak görüyor? Bu karşılıklı güveni sarsan bir olaydır' şeklinde açıklama yaptı. Bosbach, ajan olarak çalıştığı ortaya çıkan ABD’li diplomatların sınırdışı edilmesi yönündeki taleplerin haksız olmadığını söyledi.

Federal Hükümetin İstihbarat Teşkilatları yetkilisi Dieter Fritsche, ajanlık yaptıkları tespit edilen kişilerin diplomatik konumları olsa bile 'istenmeyen kişi' ilan edilebileceğini söylemişti. Geçen yıl NSA teşkilatının yıllar boyunca Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkması iki ülke arasında güven bunalımına yol açmış, Alman istihbaratının Amerikan istihbaratı ile işbirliğini asgari düzeye indirmesi kararlaştırılmıştı.

Alman medyası son olayı, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya ve ABD arasında yaşanan en ciddi kriz olarak değerlendiriyor. Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun, Almanya ile ABD arasındaki 'casusluk skandalı' sonrasında transatlantik ilişkilerin zarar gördüğünü, ancak iki ülkenin 'birbirinden vazgeçme gibi bir lüksü' olmadığını savunuyor.
Vehaber Menu