Maymunun çektiği selfie kavga başlattı!

Endonezya ormanlarında bir maymun, fotoğrafçı David Slater'ın kamerasını kaptı, birçok fotoğraf çekti. Wikimedia, “maymun çekti sen değil” diye fotoğrafları kamuya açtı.
Maymunun çektiği selfie kavga başlattı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
2011 yılında fotoğrafçı David Slater, Endonezya'nın Sulavesi Adası'na gitti. Niyeti, ender bulunan armalı siyah Macaque maymunlarını fotoğraflamaktı.

Slater, maymunlara ulaşmayı başardı. Fakat işler epey ilginç bir seyir izledi. Dişi bir maymun, Slater'ın elinden makinesini kaptı ve yüzlerce fotoğraf çekti. Fotoğrafların ekseriyeti, pek işe yaramaz şeylerdi. Ancak birkaç tanesi, muhteşem anlar yakalamıştı.

Bunlardan biri, maymunun kendi fotoğrafını çektiği bir “selfie”. Maymun muhtemelen makinenin lensinde kendi yansımasını görüp ona gülümserken deklanşöre bastı. Şimdi bu fotoğraf, tuhaf bir telif hakkı savaşına yol açmış durumda.

Wikipedia'nın kamuya açık görsel ürünleri arşivleyen kolu Wikimedia, söz konusu fotoğrafı yayımladı. Hatta fotoğrafı, “en iyi kamusal fotoğraf” yarışmasına aday gösterdi.

Fotoğrafçı David Slater, söz konusu fotoğrafın kamuya açık olmadığını, telif hakkının kendisine ait olduğunu, bu nedenle Wikimedia'dan kaldırılması gerektiğini savunuyor.

“Sulavesi adasına ben gittim. Rehberi ben ayarladım, ormanın derinliklerine ben girdim. Makine benim makinem. Telif hakları da bana ait.”

Slater'ın telif haklarını sahiplenirken verdiği bir örnek, piyasadaki telif hakkı kurallarının tuhaflığına da kanıt oluşturuyor: “Fotoğrafları asistanım çekseydi telif hakları yine bana ait olurdu. O gün de o maymun benim asistanım oldu.”

Wikimedia editörleri, fotoğrafı kaldırmamakta ısrarlı. Wikimedia sözcüsü Katherine Mahler, “Fotoğrafçının maymun olduğu açık. Biz maymunun telif hakkına sahip olduğunu düşünmedik. Yaklaşımımız, kimsenin telif hakkına sahip olmadığı yönünde” dedi.

Maymunun konuyla ilgili yorumu bilinmiyor.
Vehaber Menu