Diyarbakır katliamında 'kasıt' yokmuş!

1996 yılında Diyarbakır Cezaevi'nde gerçekleşen
Diyarbakır katliamında 'kasıt' yokmuş!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 24 Eylül 1996 tarihinde gerçekleşen ve 10 mahkumun çivili sopalarla vahşice öldürüldüğü katliamın zamanaşımına uğratılmasının ardından mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 62 sanığın 5'er yıl hapis cezası aldığı ve 20 sanığın beraat ettiği kararında, cezada indirime gitme gerekçesi olarak 'Güvenlik güçlerinin tutuklu ve hükümlülerin bir kısmının ölümüne yol açacak şekilde aşırı güç kullandığı, ancak kasıtlarının öldürmek olmadığını' savundu.

Gerekçeli kararda, öldürülen 10 tutuklunun o dönem yapılan otopsi rapolarlarına yer verildi. Buna göre, ölenlerin tamamının kafataslarında sert cisimle vurma sonucu kırık tespit edildi. 6 tutuklunun kulak, kafa ve vücudunun değişik yerlerinde kesici alet izlerinin saptandığı ifade edilirken 9 tutuklunun beyin harabiyetine bağlı, 1 tutuklunun kaburga kemiklerinin kırılarak akciğerine batması sonucu öldürüldüğü ifade edildi.

'Ölenlerin sayısına bakıp indirim verdik'
Kararda, güvenlik güçlerinin 'müdahale yetkisi' olduğu belirtilerek yapılan katliamın 'kastın aşılması suretiyle' olduğu öne sürüldü. Mahkeme, gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: 'Sanıkların bu eylemlerini gerek belirttiğimiz yasal mevzuattan kaynaklanan görevleri nedeniyle, gerekse de adli ve idari amirlerinin emirlerini yerine getirme gayesiyle yerine getirme düşüncesinde oldukları, sanıkların eylemlerinde olayın oluşuna göre aşırı güç kullanımı nedeniyle zaruretten kaynaklanan güç kullanma sınırının aşıldığı anlaşıldığından cezalarından ölenlerin sayısı ve eylemlerin vehameti nazara alınarak indirim yapmak gerekmiştir' denildi.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü