İTÜ'ye 'Kırmızılı Kadın' tepkisi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, kamuoyunda 'Kırmızılı Kadın' olarak bilinen araştırma görevlisi Ceyda Sungur için destek açıklaması yaptı.
İTÜ'ye 'Kırmızılı Kadın' tepkisi
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İTÜ yönetimi, Sungur hakkında 'e-posta yoluyla diğer araştırma görevlilerini provoke etmek' ithamıyla soruşturma başlatmıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin skandal bir gerekçesyle hakkında soruşturma başlattığı araştırma görevlisi Ceyda Sungur'a TMMOB'den destek geldi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, kamuoyunda Kırmızılı Kadın olarak bilinen Ceyda Sungur için destek açıklaması yaptı. İTÜ yönetimi Sungur hakkında 'e-posta yoluyla diğer araştırma görevlilerini provoke etmek' ithamıyla soruşturma başlatmıştı.

Oda yönetimi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

İTÜ Yönetimi tarafından Yönetim Kurulu Üyemiz Ceyda Sungur hakkında açılan mesnetsiz soruşturma derhal geri çekilmelidir. Sungur hakkında fakülte araştırma görevlilerini e-posta yolu ile provoke etmek ithamıyla açılan disiplin soruşturması üniversitelerin sahip olması gereken bilimsel, demokratik ve özerk düşünce ortamından giderek uzaklaştığı yönündeki endişelerimizi bir kez daha haklı çıkarmıştır. Son derece asılsız ithamlarla açılan soruşturma ile özgür ve demokratik olması gereken bir bilim ortamında meslektaşımız Ceyda Sungur'un özlük hakları ve ifade özgürlüğü hiçe sayılmıştır. Üstelik sadece üniversite araştırma görevlilerinin üyesi olduğu bir haberleşme grubunda yer alan e-posta işaret edilerek açılan bu mesnetsiz soruşturma ile iletişim ve haberleşme özgürlüğünün de ihlal edildiği ortadadır. Soruşturmaya sebebiyet veren e-posta içeriğinde ise yönetim kurulu üyemiz Ceyda Sungur'un çalıştığı kurum olan İTÜ`de 50-D kadrosunda yer alan bir başka araştırma görevlisinin en temel hakkı olan 33/a kadrosuna başvuru talebinin bölüm kurulu tarafından görüşülmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu vurguyu provokatif olarak değerlendiren İTÜ yönetimi, uzun süredir 50-D kapsamında görevli asistanları işten çıkarmakta, işe aide edilmeleri yönündeki mahkeme kararlarını ise uygulamamaktadır. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimini meslektaşımız ve yönetim kurulu üyemiz Ceyda Sungur hakkında açılan soruşturmayı derhal geri çekmeye ve İTÜ bünyesinde bilimsel, demokratik ve özerk düşünce ortamının gereklerini sağlamaya çağırıyoruz. Meslektaşımızın ve 50-D mağduru bilim insanlarının yanlarında olduğumuzu ve haklı mücadelelerinde destekçileri olacağımızı bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.'
Vehaber Menu