Köpeklerde gençlik hastalığı!

Gençlik hastalığı her yaşta köpekte görülmesine rağmen, daha çok 3-12 aylık genç köpeklerde görülen bulaşıcı ve ölümcül hastalıktır. Özellikle aşısı yapılmamış ve bir arada duran yavru köpeklerde solunum yoluyla hızlı bir şekilde yayılır.
Köpeklerde gençlik hastalığı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Hastalık; Paramyxoviridae familyasından olup, insana bulaşmayan bir virüstür. Köpek etken aldıktan 6-9 gün sonra klinik bulgular başlar. Bu bulgular önce hafif ateş, durgunluk, iştahsızlık ile başlayıp, ilerleyen günlerde hastalığın belirtileri şiddetli seyredebilir. Etki ettiği organ ve sistemlere bağlı 5 ayrı klinik formda görülür.

1. Solunum sistemi – Akciğer Formu:

Kuru bir öksürük ile başlayan klinik görünüm artarak yaş bir öksürüğe döner. Burunda kuruluk olması ve irinli bir akıntı gelmesi nefes almayı zorlaştırır. Akciğerlerde iltihaplanma görülür. Bu en çok görülen ve ağır bir formdur

2. Sindirim sistemi – Mide –bağırsak formu:

Şiddetli kusma, ishal ve iştahsızlıkla seyreder. Bu formda ateş yüksek değildir. İshal ve kusmaya bağlı sıvı kaybı oluşur.

3. Deri formu:

Ayakların alt kısmında erozyonlar dikkat çeker. Sivilce gibi görünümler vücudun her yerinde görülebilir. Yoğun bir şekilde tüylerde kepeklenme ve ağır bir koku ortaya çıkar.

4. Göz Formu:

Gözde ilk olarak dikkati çeken irinli bir akıntı ve çapaklanmadır. Göz kapaklarını kısarak bakar.

5. Sinirsel Form:

Bu form genellikle klinik seyrin sonlarında ortaya çıkar ve en ağır formdur. Vücudun değişik kaslarında başlayan seğirmeler bütün vücutta görülebilir. Durum gittikçe ağırlaşır. Ağız ve yanaklarda kasılmalar, bilinçsiz hareketler, aşırı titreme ve kontrolsüz havlama ve inlemeler ortaya çıkar. Bebek köpeklerde ilk form olarak ortaya çıktığında akut kalp yetmezliğinden direkt olarak hastayı kaybetme olasılığı çok yüksektir. Hastaların hepsi olmasa bile çok önemli bir kısmı kaybedilmektedir. Hastalığı atlatabilen köpeklerde göz ve ayaklarda seğirmeler, yürüyüşte zorlanma gibi hasarlar kalabilir. Bazen hastalığı atlatabilen hayvanlarda hiçbir kalıcı belirti olmayabilir.

Hayvanseverler Gazetesi
Vehaber Menu