Demokratik standartlar yükselmeli!

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki akşam, Parlamenterler Birliği üyesi eski vekillerle İstanbul’daki Parlamenterler Evi’nde buluştu.
Demokratik standartlar yükselmeli!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Türkiye'nin önünde tehditlerin olduğunu belirten Gül tek çıkış yolunun demokratik standartların yükseltilmesi olduğunu söyledi. Ekonomiye de değinen eski Cumhurbaşkanı kalkınma için siyasetin ve hukuğun da önemli olduğunun altını çizerek “Yüzde 5 gibi bir büyüme bizi hiç mutlu etmez” ifadelerini kullandı.

'DEMOKRATİK STANDARTLAR YÜKSELMELİ'

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre buluşmada konuşan Abdullah Gül “Önümüzde tehditler ve fırsatlar çok. Evvelce daha ziyade fırsatlardan söz ediyordum. Şimdi tehditler devasa boyutta. Eskiden bir Saddam Ortadoğu’da tehditken bugün birçok çevreden o tür tehditler var Türkiye üzerinde, onun için çok dikkat etmemiz lazım. Tek çıkış yolu demokratik standartların yükseltilmesi. Bu kırılgan ortamda Türkiye’nin yoluna devam etmesini sağlamamız gerekiyor. Türkiye’nin ihtişamını hepimiz biliyoruz. Sınavımız, orta gelirli bir ülke olarak mı kalacağız, yoksa yüksek gelirli bir ülke olarak meydan okuyabilecek miyiz?” diye konuştu.

'MUTLU ETMEZ'

Gül standartları yükseltmek gerektiğini ileri sürerek “Yüzde 5 gibi bir büyüme bizi hiç mutlu etmez. Sadece ekonomi değil, siyaset önemli, hukuk önemli daha hızlı kalkınma için. Yapılması gereken köklü reformlar var. Gelişmiş ülkelerin ne yaptıkları belli. Büyük bir maliyetten sonra 2’nci Dünya Savaşı’nın mağdur ülkeleri sınırları kaldırdılar. Hukuk ve demokrasiyi takviye ettiler. Türkiye de çok önemli mesafeler katetti, birçok yasaklar kaldırıldı bu ülkede, güzel noktalara gelindi, biraz daha standartları yükseltmeliyiz” ifadelerini kullandı.

'MECLİSİ YÜRÜTMENİN ETKİSİNDEN KURTARMALIYIZ'

Gül, “Demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukukun üstünlüğüne dayalı imkanları çok daha geliştirip standartları yükseltmemiz gerekiyor. En kolay şey Türkiye’de siyaseti tenkit etmek. Bu altını oymak gibi bir şey. Ama tabii ki parlamenterlerin de sorumlu davranıp bu fırsatları vermemeleri lazım” diye konuşan Gül “Sistem değişikliğine geçilecekse, o zaman Meclis’i yürütmenin etkisinden kurtarıp güçlendirmek zorundayız. Her sistemin kuralı var” dedi.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü