Vicdani retçi Mehmet Tarhan'a hapis!

Vicdani retçi Mehmet Tarhan, AİHM kararları ihlal edilerek bir kez daha hapse ve para cezasına mahkum edildi.
Vicdani retçi Mehmet Tarhan'a hapis!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-02-02 05:36:41    

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi, AİHM kararını hiçe sayarak Tarhan’a 'emre itaatsizlik' suçu iddiasıyla 15 ay hapis cezası ve 9 bin lira para cezası verdi.

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren Tarhan, 'Sivas Askeri Ceza Mahkemesi bu kararla birlikte hem Anayasa’yı hem de AİHM kararını tanımadığını göstermiş oldu. Karara ilişkin Yargıtay’a gideceğiz' dedi.

Hapis, işkence ve AİHM kararı

Tarhan 2001 yılında askerlik yapmayı reddetmiş ve vicdani reddini açıklamıştı. 2005’te zorla askerliğe alınan Tarhan hakkında 'emre itaatsizlik' iddiasıyla iki ayrı dava açılmış, Tarhan askeri hapishanede kaldığı süreçte işkence görmüştü. Tarhan, vicdani reddini açıklamasına karşın eşcinsel kimliğinden ötürü Anayasa’ya ve AİHM’e aykırı bir biçimde fiziksel muayeneye sokulmak istenmişti.

25 Mayıs 2005 tarihli tutanağa göre Tarhan’ın saç ve sakalı 7 asker tarafından zor kullanılarak kesilmişti. Tarhan, tıraşın işkence ile yapıldığını, bu nedenle vücudunda bereler, sıyrıklar ve ağrılar meydana geldiğini söylemişti. Tarhan, o günden itibaren 28 gün açlık grevi eylemi de düzenlemişti.

AİHM ise Tarhan’ın başvurusunu değerlendirmiş, Türkiye’nin AİHS’i ihlal ettiğine kanaat getirmiş ve Türkiye’yi 10 bin avro manevi tazminata mahkum etmişti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü