Che'nin torunu Canek Sanchez Guevara'nın ölümünün ardındaki soru işaretleri!

Küba rejimine muhalifliğiyle bilinen ve Küba'dan uzaklaştırılmak zorunda bırakılan Che'nin anarşist torunu Canek Sanchez Guevara ardında soru işaretleri bıraktı.
Che'nin torunu Canek Sanchez Guevara'nın ölümünün ardındaki soru işaretleri!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Vehaber/ Erdal Ergüler

Canek Sanchez Guevara'nın Küba'ya yönelik eleştirileri, Küba'nın ABD ile kurduğu yeni ilişkiler, geçmişte Che Guevara'nın  Küba'yı terketmesi geride bir çok soru işareti kalmasına neden oldu.

Küba rejiminin askerlik rolünü reddeden Canek Sanchez Guevara,  punk gibi giyindi, metalizer adında bir heavy-metal grubunun kurulmasında yer aldı. Bir akşam polis, grubun yasaklı bir konserini basarak kalabalığın içine gözyaşartıcı gaz bombaları attı ve Guevara'ya üst araması yaptı.

Ekim 2004'te  Meksika dergisi Proceso'da şöyle yazdı Canek Sanchez Guevara;  "Küba devrimi yeni bir burjuvazi yarattı; halktan korunmak amacını güden  baskıcı aygıtları,  halkın çok uzağında olan bir bürokrasiyi ve anti-demokratik, liderine yönelik dinsel mesihçiliği.

Ve şöyle devam etti başka bir yazısında;  Fidel Castro'ya ilişkin tüm eleştirilerim kendisini özgürlükçü düşüncelerden uzaklaştırmasıyla başlar; Küba'daki halka karşı ihaneti ve devleti korumak için insanları ezerek kurulan dehşet verici gözetim sistemiyle.  Küba'da değişiklik görmek istiyorum, ancak böyle bir şey yok.  Adadaki siyasal sistem bir monarşi gibi davranmaktadır, Fidel de bu vesayetin takipçiliğini üstlenmektedir ve bu da her türden değişimi sekteye uğratmaktadır."

 

Canek Sanchez Guevara Küba rejimine yönelik tepkilerini "Les héritiers du Che"'yi yazarak 2007'de Fransa'da yayımlattı.  21 Ocak 2015'te kalp ameliyatının ardından Mexico City'de yaşamını yitirdi. Che'nin torununun Küba rejimine yönelik eleştirileri Che'nin Küba'dan ayrılışını ve geride bıraktığı soru işaretlerini akıllara getirdi.