Twitter'da Işid yanlısı 50 bin hesap!

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da IŞİD yanlısı en az 46 bin hesap olduğu belirlendi.
Twitter'da Işid yanlısı 50 bin hesap!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Brookings Enstitüsü'nün de yapılan analizde  IŞİD yandaşlarının  örgütün ele geçirdiği bölgelerde oldukları, hesap sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun  Arapça tweet attığı, her beş hesaptan birinden İngilizce mesajlar gönderildiği de belirtildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; IŞİD yandaşı hesapların ortalama bin takipçisi var. Örgüt uluslararası kamuoyuna mesajlarını ulaştırmak için sosyal medyadan ve özellikle Twitter'dan büyük ölçüde yararlanıyor.

IŞİD Twitter Sayımı adlı rapor, Brookings Enstitüsü'nden JM Berger ile teknoloji uzmanı Jonathon Morgan'ın imzalarını taşıyor.

Berger, cihatçıların her türlü teknolojiyi amaçları doğrultusunda kullandıklarını ama IŞİD'in diğer gruplardan daha başarılı olduğunu belirtiyor.

IŞİD sosyal medyada neden başarılı?

Raporda, IŞİD yandaşı Twitter hesaplarının sayısının en fazla 90 bin dolayında olabileceği ama en iyi tahminin 46 bin dolayında olduğu kaydedildi.
'Milyonlara ulaşabiliyor'

Cihatçı gruplar konusunda uzman olan, Washington Enstitüsü çalışanı Aaron Zelin, doğru sayı 46 bin olsa bile, bunun IŞİD'in milyonlara erişebildiği anlamına geldiğini belirtti.

Bununla birlikte Zelin, hesapların kapatılması ihtimaline karşı yaygın şekilde uygulandığı gibi, tek bir bireyin çok sayıda hesaba sahip olabileceğine de dikkat çekti.

IŞİD, Twitter kurucusu ve çalışanlarını tehdit etti

Aaron Zelin'e göre, IŞİD'le ilişkili başlıca Twitter hesaplarında örgüt yönetiminden gelen mesajlar, askeri operasyonlar, örgüt faaliyetleri ve IŞİD yönetimi altındaki günlük hayata ilişkin video klipler yayımlanıyor.

Bu grubun altında IŞİD'le doğrudan ilişkili olmayan ama IŞİD'in mesajlarını yayan kişilerin bulunduğunu kaydeden Zelin, atılan tweetlerde militan istihdamına ilişkin ipucu görülmediğini söylüyor.

Zelin, "IŞİD, Twitter üzerinden adam toplamıyor. Bu daha çok, bire bir iletişim olanağı sağlayan Kik, WhatsApp ve Skype üzerinden yapılıyor. Twitter üzerinden açıkça yaptıklarıysa kendilerine yandaş çekmek. Twitter mesajlaşması, bazen radikal eğilimler benimseyen bir kişiyle onu örgüte alabilecek kişi arasında ilk temas yolu olabiliyor ama bu ikili konuşma hemen doğrudan mesajlaşmaya veya diğer platformlara kaydırılıyor." diyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü