Son seçim anketi sonuçları ne diyor?

En son seçim anketi sonuçları Gezici Araştırma Şirketi'nden geldi. Şirketin Genel Müdürü Murat Gezici seçim dengelerini etkileyecek faktörleri sıraladı.
Son seçim anketi sonuçları ne diyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

2015 genel seçimlerine 42 gün kala son seçim anketi sonuçları Gezici Araştırma Şirketi'nden geldi.

AK Parti'nin oy oranını yüzde 40'ın altında gösteren anketler yayınlayan ve kamuoyu araştırma şirketlerinin eleştirilerinin hedefi olan GeziciAraştırma Şirketi’nin Genel Müdürü Murat Gezici bu kez AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacağını ileri sürdü.

Gezici AK Parti’nin 7 Haziran’da tek başına iktidara gelemeyeceğini HDP’nin ise barajı aşacağını ileri sürdü.

Rudaw'a açıklama yapan Gezici, adayların belli olmasından sonra oy oranlarındaki değişimi, yaptıkları son seçim anletinde şu şekilde gördüklerini açıkladı:

AK Parti %40, CHP %27-28, MHP 17-18, HDP -11, SP ve BBP %4,5 

SEÇMEN DAVRANIŞINI EN ÇOK ETKİLEYEN FAKTÖR

'Adayların belirlenmesinin önemli olduğunu fakat asıl önemli olanın partil liderlerinin ne söylediği ve halka nasıl yaklaştıkları' olduğunu ifade eden Gezici, CHP dışındaki partilerin ekonomik söylemlerinin yetersiz kaldığını; CHP’nin asgari ücreti 1500 TL yapacağını vaat etmesinin etkili bir söylem olduğunu ifade etti.

"HDP'NİN BARAJI GEÇİP GEÇMEMESİNİN BAĞLI OLDUĞU KİŞİ..."

'Selahattin Demirtaş'ın söylemlerinin çok önemli olduğunu' söyleyen gezici, HDP'nin baraj altında kalıp kalmamasını belirleyecek olan kişinin Demirtaş olduğunu' ifade etti.

İşte Gezici'nin son seçim anketi üzeridnen yaptığı 7 Haziran seçimleri analizi: 

HDP BARAJI AŞAR MI?

HDP’nin barajı aşması için öncelikle sol parti eksenli olmayı bırakmalı Sebebi Türkiye’deki Kürt seçmen sayısı -19 dur. Bu seçmenin %50-52 si 2011 de AKP’ye oy vermiştir. %30-35 i ise HDP’ye... Yani o dönem BDP’ye oy vermiştir. ise diğer partilere oy vermiştir.
Kürtlerin %75 i dindardır AKP’ye oy veren Kürtler’in ise % 85 i dindar. Demek oluyor ki HDP’ye oy vermeyen Kürtler dindar. Sol, marjinal ve entelektüel söylemler AKP’den gelecek oyların önünde set oluşturuyor.

"CHP'DEN HDP'YE GİDEBİLECEK OYLARIN ÖNÜ KESİLDİ"

CHP önseçim yaptı ve örgütlerin istediği adaylardan oluştu. Listesinin % 70 bu listenin ilk 3-9 arasında alevi Kürt adaylar gösterildi. Yani HDP’ye gidebilecek oyların önü kesildi. HDP’nin tek alternatifi var. AKP içerisindeki seçmeni hedef alan sosyo - demografik yapıya göre kampanya yürütmeli. Aksi takdirde baraj altı kalacaktır.

"HDP'NİN HİÇ OY ALAMAYACAĞI 2 BÖLGE"

HDP’nin iç Anadolu ve Karadeniz’den oy alması imkansız görünüyor.

AK PARTİ'NİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU ADAYLARI SEÇİM SONUÇLARINI NASIL ETKİLER?

AKP Güneydoğu’yu garanti düşünerek kendine yakın kişileri aday gösterdi. Yani halkın kabul gösterdiği adayları aday göstermedi. Kendine yakın isimleri doğrudan aday gösterdi. Örneğin, Ağrı’da Cemal Kaya’yı aday göstermeyerek doğudaki en büyük hatayı yaptı. Ağrı halkının sempatisini kazanan Cemal Kaya’nın bağımsız olarak meclise girmesi çok yüksek ve oyları HDP’den değil, AKP’den alacak.

CHP KÜRTLERDEN OY ALIR MI?

Gaziantep, Şanlıurfa’dan çok ciddi oy alacaktır. CHP 1989 yılından sonraki en yüksek oyu alacaktır bölgeden.

HDP'NİN DİNDAR ADAYLARI

HDP çok yaygın olarak bunu yapmadı. Aslında daha çok adayları sol eksenli. HDP İslam referanslı söylemleri olmadan AKP seçmeninden oy alamaz gibi görünüyor.

HDP'DE CELAL DOĞAN VE HÜDA KAYA FAKTÖRÜ

Bölgede ciddi heyecan yaratmış olması HDP teşkilatını tetikleyecektir. Oydan çok HDP’nin böyle güçlü isimlerle barajı geçeceği mesajı verilecektir.

SEÇMEN OYUNU NEYE GÖRE KULLANACAK?

Seçmen oyunu Recep Tayyip Erdoğan’ı cezalandırmak için kullanacak. Örneğin, “Kobani düştü, düşecek demesini Kürt halkı şöyle yorumladı: “Tayyip Kürt halkına ihanet etmiştir...” Seçmen bunun hesabını sandıkta soracak.

BU SEÇİMİN DİĞERLERİNDEN FARKI

Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek otoriter ve diktatör bir yapıya doğru ilerlediğini düşünen ciddi bir seçmen oluştuğunu görüyoruz. Bu seçmen buna dur demek için sandığa gidecektir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü