HDP mitingine saldıran kişi IŞİD militanı iddiası!

HDP mitingindeki bombalı saldırıyı yapan kişinin IŞİD militanı olduğu iddia edildi.
HDP mitingine saldıran kişi IŞİD militanı iddiası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Diyarbakır'da saldırıyı yapan kişinin kimliği hakkında yaşanan tartışmalar sürerken saldıran kişi ya da kişiler hakkında bazı bulgular elde edildi. Zaman gazetesinden İsmail Avcı’nın haberine göre dün yakalanarak Diyarbakır’a getirilen Adıyaman nüfusuna kayıtlı Orhan G.’nin Suriye’deki IŞİD kamplarında eğitim gördüğü ve uzun zamandır IŞİD saflarında savaştığı öne sürüldü. Orhan G.’nin HDP mitingini kana bulamak için 2 Haziran akşamı Diyarbakır’a geldiği tespit edildiği iddia edildi. Diyarbakır’a geldikten sonra iki tane yeni telefon hattı aldığı belirlenen Orhan G.’nin daha sonra saçlarını kazıtıp gözlük taktığı öğrenildi. Diyarbakır’da bir otelde kalan IŞİD üyesi Orhan G.’nin miting günü saat 11.00 sularında otelden ayrıldığı ve daha sonra mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na geldiği öne sürüldü.

Meydana geldiğinde saat 11.00-13.00 arasında vatandaşların üst araması yapılmadan meydana girdiğini gören zanlının da elindeki bombayla alana girdiği iddia edildi.

Orhan G.'nin, meydanda yine üst araması yapılmayan bir seyyar satıcıyla muhabbet ettiği belirtildi. Failin yaklaşık iki saat görüştüğü seyyar satıcıya, içinde bomba olan poşeti verdiği ve poşetin içinde uyuşturucu olduğunu belirttiği öne sürüldü.

Bombasının seyyar satıcıya, “Poşette uyuşturucu var, sende dursun. Mitingden sonra alırım” diyerek bir süre daha alanda kaldığı ve seyyar satıcıdan uzaklaştığı tespit edildi.

Patlamadan sonra çalışma yapan Diyarbakır Emniyeti, hiçbir bulguya rastlamazken zanlının kimliğini Gaziantep Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün belirlediği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır’daki bombayı patlattığı iddia edilen IŞİD üyesi Orhan G.'nin, olaydan hemen sonra Gaziantep polisinin IŞİD’le irtibatından dolayı dinlediği belirtilen İ.B isimli bir kişiyi aradığı öğrenildi.

Zanlının telefonda İ.B.’ye “Hemen çıkmam gerekiyor” dediği tespit edildi. Bunun üzerine şüphelenen ve çalışmasını yoğunlaştıran Gaziantep polisinin zanlının bir iki telefon görüşmesine daha deşifre ederek operasyon başlattığı öğrenildi.

Polisin bir süre bekledikten sonra bombalama olayının zanlının, dinlemekte oldukları kişiyle görüştüğü sırada evine baskın düzenlediği bildirildi. Gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen Orhan G.’nin Gaziantep’e vardığı ve buradan yine Suriye’ye geçmeye çalıştığı öğrenildi.

Diyarbakır’daki saldırıyla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün büyük ihmalleri gündeme gelmişti. Miting alanıyla ilgili yapılan görevlendirmede Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı A.K., son anda bu görevden alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün talimatıyla yardımcısı A.K., bu görevi bırakıp Diyarbakır’da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in koruma işlemlerine baktı. İddialara göre, bu yüzden miting günü aksaklıklar yaşandı.