Antik Roma Kenti'nin üzerine AVM!

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Ömerbey Mahallesi’nde yapılacak olan rezidans inşaatının temelinden Antik Roma Dönemi’ne ait kent kalıntıları çıktı.
Antik Roma Kenti'nin üzerine AVM!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Myrleia Antik Kenti’nin hemen üstünde bulunan denize nazır alana, bir inşaat firması tarafından açılan sondajlarda önemli tarihi kalıntılara rastlandı. Rezidans yapılmak istenen arazidenin 150 cm derinliğinde Roma Dönemi’ne ait bir cadde duvarı, kanalizasyon hattı ve mozaikler bulundu.

Bursadabugün’ün haberine göre bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan ve 3 kişiden oluşan Bilim Kurulu inşaat arazisi hakkında araştırma yapmak üzere görevlendirildi. Kurul yaptığı incelemeden sonra  buraya rezidans yapılıp yapılmayacağına karar verecek.

MYRELİA ANTİK KENTİ ÜZERİNE AVM DİKİLMİŞTİ 

Daha önce Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde bulunan Myrleia Antik Kenti üzerine AVM kurulması projesine izin vermişti. Bunun üstüne bölgede AVM inşaatına başlandı ve yaklaşık MÖ. 7. Yüzyıla tarihlenen Myrleia Antik Kenti kalıntıları günyüzüne çıktı. AVM’nin bodrumunda rezalet bir şekilde kitlenen tarihi kalıntılara karşı tepkiler büyüdü. Yerel halk ve sivil toplum kuruluşlarının itirazları ve protestoları ile olay büyümüştü ve mahkemeye kadar taşınmıştı.

Myrleia Antik Kenti üstüne AVM yapılmasına onay veren Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 9 üyesi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçuyla Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Kurul üyeleri 1 ila 3 yıl hapis cezası ile yargılanıyor.

Vehaber Menu