Yunanistan krizinde anlaşmaya varıldı!

Reuters Haber Ajansı, son dakika olarak Belçika Başbakanı Charles Michel'in Euro Bölgesi zirvesinde bir 'anlaşma' olduğunu söylediğini geçti.
Yunanistan krizinde anlaşmaya varıldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Euro bölgesi yetkilileri,  Yunanistan görüşmelerinde bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Belçika Başbakanı Charles Michel  tweet atarak "Anlaşma" ifadesini kullandı., Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü de "Bir anlaşmaya vardık" tweetini attı.

Yunanistan ile Avrupalı liderler arasında  görüşmeler sabaha kadar sürdü, görüşmelerin 15'i saati aştığı belirtildi.

Radyo kanalına açıklama yapan Fransa Başbakanı, "Son bilgiler Yunanistan konusunda anlaşma olduğuna işaret ediyor" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donal Tusk da, anlaşmaya varıldığını doğruladı. Tusk, anlaşmanın "katı koşullar" içerdiğini söylerken, Yunan hükümetini "yapıcı" tavrından ötürü kutladı.

Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunan parlamentosunun Brüksel'le varılan anlaşmayı uygulamak için acilen yasal düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi.

CNN Türk'te yer alan habere göre Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem ortak basın toplantısı düzenledi, anlaşmanın detaylarını açıkladı.

Varılan anlaşma çerçevesinde Yunanistan'ın kamu varlıklarından 50 milyar Euro'luk bir fon oluşturulacak. Bu varlıkların özelleştirilmesi ve kâra geçirilmesi ile oluşturulacak fonun 25 milyar Euro'luk bölümü Yunanistan bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri için kullanılacak. 12,5 milyar Euro'luk bölüm Yunanistan'ın borcunun azaltılması, kalan 12,5 milyar Euro ise yatırım için kullanılacak.

Kurulacak fonun merkezi Yunanistan'da olacak ancak kontrol Avrupa Birliği'nde olacak.

Seçim kampanyası boyunca SYRIZA bu fikre karşı duruyordu. Bu nedenle de gözler şimdi Atina'nın vereceği kararda. Varılan anlaşma çerçevesinde ortaya konan şartların Çarşamba gününe kadar Yunanistan Parlamlentosu'nda onaylanması gerek.

Yunanistan Parlamentosu'nun bu anlaşmayı onaylaması gerektiğini hatırlatan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, yeni kurtarma programı kapsamında Yunanistan'la müzakerelere oturmaya hazır olduklarını söyledi.

Yunan halkının küçük düşürüldüğü eleştirilerini reddeden Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean-Claude Juncker de "Yunan hükümetinin anlaşmayı Parlamentodan geçireceğine eminim" dedi. Juncker, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmayacağını, çözüm bulunmasından memnun olduklarını söyledi.

Henüz Troyka'nın basın açıklaması sürdüğü dakikalarda kameraların karşısına geçen Almanya Başbakanı Merkel de Almanya Parlamentosu'nun Perşembe günkü oylaması öncesinde Yunanistan Parlamentosu'ndan onay beklediklerini kaydetti.

Yunanistan Parlamentosu ve diğer ulusal paramentoların onayı sonrası Eurogrup birkez daha telekonferans yoluyla biraraya gelerek kurtarma müzakelerinin başlamasına onay verecek.



 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü