Kılıçdaroğlu: İktidara sormak gerek; kadına yönelik şiddet neden artıyor?

CHP' lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Pınar Gültekin'in Cemal Metin Avcı tarafından katledilmesine ilişkin konuştu.
Kılıçdaroğlu: İktidara sormak gerek; kadına yönelik şiddet neden artıyor?
2020-07-21 15:40:17   Güncelleme: 2020-07-21 15:40:17    

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında gündem ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Pınar Gültekin'in Cemal Metin Avcı tarafından katledilmesine ilişkin, 'Kadına şiddet giderek tırmanıyor. Bu konuda hepimizin duyarlı olması lazım. Kadın için yeri geldiğinde en güzel sözleri söylüyoruz. Ama lafta. Kadına yönelik şiddet neden artıyor?' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'İTAAT ETMEYEN GAZETECİLER CEZAEVİNDE'

'24 Temmuz Basın Bayramı aslında ama Türkiye’de bir basın bayramı havası yok. Gerçekleri yazan, kalemini satmayan, saraya itaat etmeyen gazeteciler cezaevinde. Doğruları yazan, kalemini satmayan bütün gazetecilere şükran borçluyuz. Barış Pehlivan’ı Murat Ağırel’i, Hülya Kılınç’ı ve Müyesser Yıldız’ı selamlıyorum. Onlar kalemlerini satmazlar. Bütün cesur gazetecileri selamlıyorum.

AMBULANS UÇAK NEYE YARAR?

Felaketi yaşadığımızı söylemiştim birçok bölgede. Vekil arakadaşlarımıza gidin o bölgedeki insanların sorunlarıyla ilgilenin demiştim. Rize Köprübaşı köyünde de böyle bir felaket yaşanmıştı. Felaketin ardından sadece CHP’li vekiller gitti. Devletin yetkilileri gitmedi. Havva Tüysüz enkaz altında kaldı. Yardım tam 10 saat sonra geldi. İnsanlar 10 saatte dünya turu atıyor. Nasıl oluyor da ulaşamıyorsunuz? Havva Tüysüz iç kanamadan hayatını kaybetti. Sorumlusu kim? Ambulans uçaklarımız, helikopterlerimiz var, doğru. İnsana ulaşmıyorsa, insan hayatını kurtarmıyorsa ambulansın ne değeri, uçağın, helikopterin ne değeri var?'

ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİKLERİNİN KESİLMESİ

Mardin ve Şanlıurfa’da çiftçilerin çok sıkıntılı olduğunu söylemiştim. Elektirikleri kesiliyordu. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde başlamıştı. Harran Ovası dünyanın en bereketli ovalarından biri. Ama çiftçiler elektirik boçları yüzünden tarlalarını sulayamıyor. Vekil arkadaşlarımız gidip orada vatandaşların sorunlarını dinledileri. Vatandaşlar tarlalarını sulayamadığını anlattılar. Zemzem hanım enerji şirketinin hatlardaki arzılar nedeniyle kesinti olduğunu söylediğini aktardı. Çiftçinin 176 milyar lira alacağı var saray hükümetinden. Bütün sorumlu saraydaki zattır. Bakanın iradesi yok. Daha önce bakanları gösterip bunlar ziyaretçi değil devlet memuru demiştim.

'KADIN ŞİDDET GİDEREK TIRMANIYOR'

Pınar Gültekin’in hayatına son verildi. Kadına yönelik şiddet konusunda hepimizin duyarlı olması gerek. Hakkını hukukunu savunuyoruz. İktidara sormak gerek; kadına yönelik şiddet neden artıyor, hangi gerekçelerle artıyor? Kadına yönelik şiddet giderek tırmanıyor. Bu konuda hepimizin duyarlı olması lazım. Kadına yönelik şiddetin artma nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Hayatın her alanında olan kadın ama işkenceye uğrayan, öldürülen de kadın.

306 kadın örgütünün temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Bana en önemli talebinizi iletin dedim, söz veriyorum dile getireceğim dedim. Beş acil talebi sizlerin bilgisine sunuyorum.

1- Kadın erkek eşitliğini kabul edin.

2- Kadınların hayatın her alanında eşit temsiline yönelik somut adımlar atın.

3- Şiddeti önlemeye yönelik İstanbul Sözleşmesini kaldırmaya yönelik girişimden vazgeçin.

4- 4+ uygulamalarının zararlarını giderin. Her mahalleye kreşler açın.

5. Kadınların kazanılmış haklarını elinden alan uygulamalardan vazgeçin, kadının ev içi emeğinden doğan miras hakkına yönelik engellemelerden vazgeçin.

AKP VE MHP'Lİ VEKİLLERE TEPKİ: 'BUNLAR MİLLETİ TEMSİL EDEMEZLER'

Milletvekilleri haksızlığa, hukuksuzluğa izin vermezler. Ama beni derinden yaralayan bir şeyi geçen hafta yaşadık. Grup Başkanvekilleri Serik'te yolsuzluk için önerge verdi. '500 bin liralık rüşveti kim aldı?' dedik, 'AK Parti ve MHP araştırmayın' dedi. Bunlar milleti temsil edemezler.

ERDOĞAN'A 15 TEMMUZ TEPKİSİ

Erdoğan, 'Aldatıldık' diyor. Ne aldatılması! Sen çocuk musun? Devletin en tepesindeki kişi aldatılma kapasitesine sahipse o koltukta oturmaması lazım. Bir terör örgütünün en tepesindeki kişi seni aldatma kapasitesine sahipse senin o koltukta oturmaman gerekli!

251 şehidin kanı ne olacak? Sen Marmaris'te saklanırken 251 kişi meydanlarda hayatını verdi. Ne yüzünden? 'Beni kandırdılar'. Seni kandırmadılar. 'Bir ipte iki cambaz oynamaz' demişler. Cambazlardan birisi düştü, diğeri hala yerinde duruyor.

'PARA LONDRA'DAKİ TEFECİLERE GİDİYOR'

AKP’li bir vatandaş 'Çocuğumu gezdiremiyorum, niye yaşayayım?' dedi. Artık orta sınıf yok, sadece zengin ve fakir var. 5 bin lira ile geçinen biri ücretsiz izine çıktığında 1168 lirayla geçinmek zorunda kalacak. Ben ücretiz izne çıkarılan yaklaşık 1 milyon 100 bin vatandaşlara seslenmek isterim. Sen aynı zamanda yaptığın her alışveriş için vergi ödeyeceksin. Kendine şu soruyu soracaksın. Hani Türkiye zengindi? 4 maaş alan var. Neden ben 1168 liraya mahkum ediliyorum. Para var, nereye gidiyor? Londra’daki tefecilere gidiyor.

'SARAY İÇİN 83 MİLYON ÇALIŞIYOR'

Tek kişilik saray hükümeti ölü doğmuştur. Bir kişi için 83 milyon çalışıyor. Saray’ın için 83 milyon çalışıyor. Orta sınıf tamamen yok oldu.'