'Köpek Memesi' hastası: Hastalığım yüzünden eşim bile benden tiksiniyor

Niğde’de halk arasında ‘Köpek Memesi’ hastalığı olarak bilinen Hidradenitis Suppurativa (HS) hastalığına yakalanan Enver Dağtekin (27), yardım bekliyor. Dağtekin, 'Eşim bile benden tiksinmek üzere, psikolojim iyice bozuldu’’ dedi.
'Köpek Memesi' hastası: Hastalığım yüzünden eşim bile benden tiksiniyor
2020-11-01 01:32:14   Güncelleme: 2020-11-01 01:46:18     DHA

Altunhisar ilçesine bağlı Karakapı Mahallesi'nde yaşayan Enver Dağtekin, 18 yaşında halk arasında 'Köpek Memesi' olarak bilinen Hidradenitis Suppurativa (HS) hastalığına yakalandı.

Yaklaşık 9 yıldır hastalıkla mücadele eden Dağtekin, zamanla gündelik ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için işini de bırakmak zorunda kaldı. Uzun yıllardır yürümekte zorlanan Dağtekin, işsiz olduğu için evini de geçindiremez hale geldi.

Birçok hastane gezen Dağtekin, hastalığının kronik olduğu cevabını alırken, sağlık durumu ise günden güne kötüye gitti. Bu durumun psikolojisini bozduğunu kaydeden Dağtekin, yardım istedi.

Uyurken acı çekiyor

Hastalık nedeniyle kol ve bacaklarında oluşan yaraların özellikle uyurken acı çekmesine neden olduğunu dile getiren Dağtekin, yıllardır geçen uykusuz gecelerin kendisini yıprattığını kaydetti. Doktorların hastalığa çözüm bulamamasından sonra büyük üzüntü yaşadığını ve hayata küstüğünü vurgulayan Dağtekin, 'Bu hastalık gelip beni buldu. Yaşamak günden güne daha da zorlaşıyor. Ailem, halime acır duruma geldi. Eşim bile artık benden tiksinmek üzere. Sesimi duyun ne olursunuz' diye konuştu.

Hidradenitis Suppurativa (HS) nedir?

Genelde koltukaltları ve kasık çevresindeki inflamasyonlu bölgelerle nitelenen kronik bir deri hastalığıdır. Bu inflamasyon bölgelerinde çoğu zaman ağrılı lezyonlar, nodüller ve çıbanlar çıkmaktadır. Bunlar genelde bazı ter bezlerinin (apokrin bezlerinin) bulunduğu yerler, memelerin altı, kalçalarda ve baldırların içi olmak üzere cildin sürtündüğü yerlerde bulunur. HS, enfeksiyöz ya da bulaşıcı bir hastalık değildir.

Dermatologlarca bazen 'akne inversa' olarak da anılan HS, kişiden kişiye değişkenlik göstererek çeşitli şekillerde görülmektedir. Hafif derecedeki HS olguları küçük şişkinliklerden, siyah noktalardan veya birkaç kistten oluşabilirken daha ileri evre hastalarında ise birden fazla reküren ve bazen de kokulu akıntıları olan abseler görülür. HS’nin yol açtığı lezyonlar son derece rahatsızlık verici ve ağrılı olabildiğinden bu hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesi çoğu zaman bozulmaktadır.

HS deriyi tutan bir hastalıktır. HS’nin inflamatuar bir bozukluk olması bu hastalığın vücudun kendi bağışıklık sistemindeki düzensizliklerinden kaynaklandığı anlamına gelmektedir. HS her yaşta görülebilir, ancak en çok 20’li yaşlarının başlarındaki yetişkinlerde ortaya çıkar ve 50 ile 55 yaşından sonra azalır.

HS’nin dünyadaki görülme sıklığının genel popülasyonda %1 civarında olduğu belirtilmektedir. Ancak çoğu zaman yanlış tanı konulması ve HS ile yaşayan pek çok kişi semptomlarını anlatmakta ya da bir dermatologtan yardım istemekte güçlük çekmesi sebebiyle HS tanısı konan kişilerin sayısı bu tahmin edilenden çok daha azdır.

Tüm HS olguları progresif (zaman içinde ilerleyen) olmasa da, bazı HS olguları doğru yönetilmezse yeniden ortaya çıkıp büyümeye devam edebilir. Bunun sonucunda, HS’ye olabildiğince erken tanı konup doğru bir şekilde tedavi edilmesi önem taşımaktadır. HS hastaları için birinci adım, dermatologlarınla görüşüp doğru bir tanı konmasını sağlamaktır.

 

Vehaber Menu