Lübnan'da patlamanın ardından ayaklanma! Eylemciler bakanlığa girdi

Beyrut'ta en az 158 kişinin öldüğü patlamadan dört gün sonra halk sokaklara indi. Şimdiye kadar 4 bakanlık binasına baskın düzenleyen protestocularla güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. 230 kişi yaralandı, 1 polis hayatını kaybetti. Askeri konvoyların Beyrut merkezine indiği, Lübnan silahlı kuvvetleri ise her yere konuşlandığı bildiriliyor.
Lübnan'da patlamanın ardından ayaklanma! Eylemciler bakanlığa girdi
2020-08-08 23:00:17   Güncelleme: 2020-08-10 08:58:43    

Haberin Foto Galerisi İçin Tıklayın

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya gelen binlerce kişi yönetim karşıtı protestolara devam ediyor. Sputnik muhabirinin aktardığına göre Beyrut’taki protestocular, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı binalarını bastıktan sonra Çevre Bakanlığı’na ve şimdi de Enerji Bakanlığı’na girdi. Lübnan ordusu göstericileri Dışişleri Bakanlığı binasından çıkarmayı başardı. Ordunun bakanlığın bulunduğu bölgeye takviye kuvvet yollamasıyla protestocuların sayısında azalma oldu.

Askeri konvoylar hem Beyrut’un merkezine, hem de civar bölgelere ulaştı. Bu arada Beyrut’un merkezinde protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor, göstericilerin sayısı giderek azalırken, Lübnan silahlı kuvvetleri ise her yere konuşlanıyor.

Ordu yetkilileri, protestoculardan Dışişleri Bakanlığı binasını terk etmelerini istedi. Göstericilerin bir kısmı isteği yerine getirirken, bir kısım ise güvenlik güçlerine taş fırlatmaya devam ediyor.

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı, masrafları kendi karşılamak üzere yaralıları tedavi etmeyi reddettiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Lübnan ordusu Enerji Bakanlığı binasına ulaştı


Lübnanlı MTV televizyonu, Lübnan ordusuna ait hızlı müdahale grubunun Beyrut’taki protestocuların hücum ettiği Enerji Bakanlığı binasına ulaştığını bildirdi.

MTV’deki haberde ayrıca, Lübnan Bankalar Birliği’nin bulunduğu binada yangın çıktığı belirtildi.

Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için gaz bombaları kullanıyor

Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre güvenlik güçleri, Beyrut’taki göstericileri parlamento binasından uzaklaştırmak amacıyla özel donatılmış zırhlı araçtan gaz bombaları fırlatıyor. Şehit Meydanı’na doğru çekilen göstericiler ise jandarmalara taş ve maytap atmaya devam ediyor.

Şehit Meydanı’ndaki göstericiler ise kalabalık Lübnan Bankalar Birliği binasına girmeye çalışıyor. Kızılhaç ve Sivil Savunma görevlileri ise göstericilerin arasında, yaralılara ilk müdahaleyi yapıp, ağır yaralıların tahliyesi ile ilgileniyor.

Lübnan Kızılhaçı: Beyrut’taki gösterilerde yaralı sayısı 230'u geçti

Lübnan Kızılhaçı’ndan yapılan açıklamada, Beyrut’taki hükümet karşıtı gösterilerde yaralı sayısının 230’u geçtiği belirtildi.

Twitter’dan yapılan açıklamada, yaralılardan 63 kişinin hastaneye kaldırıldığı, 175 kişinin ise ayakta tedavi edildiği vurgulandı.

Lübnan İç Güvenlik Güçleri: Bir görevlimiz hayatını kaybetti

Bu arada Lübnan İç Güvenlik Güçleri, bir güvenlik mensubunun Le Gray otelinde birkaç göstericinin saldırmasıyla düşerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, güvenlik güçlerinden bir kişinin Le Gray otelinde güvenliği ve kamu düzenini sağlamaya yönelik görevlerini yerine getirirken birkaç isyancının saldırısına uğradığı, saldırı sonucu yere düştüğü ve hayatını kaybettiği ifade edildi.

 

Lübnan parlamentosunun güvenliği ateş açıldığı yönündeki iddiaları yalanladı

Lübnan parlamentosunun güvenlik görevlileri, Beyrut’taki protestolar sırasında ateş açıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

LBCI News televizyonu, güvenlik yetkililerinden gelen açıklamayı şöyle aktardı:

'Gerçek mermilerle ateş açıldığı şeklindeki suçlamalar çok şüpheli görünüyor. Görevimizin parlamento binasını korumak olduğunu vurguluyoruz.'

Daha önce Sputnik muhabiri, güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için ateş açtığını aktarmıştı.

Lübnan Başbakanı Diyab: Beyrut’taki patlamanın nedeni yolsuzluk

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı’ndaki patlamanın Lübnan’daki yolsuzluktan kaynaklandığını açıkladı.

Diyab, vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada Beyrut Limanı’ndaki patlamanın Lübnan’daki yolsuzluktan kaynaklandığını ifade etti.

El Mayadin televizyonunun sözlerini yayınladığı Diyab, 'Limanı sarsan patlama yolsuzluktan kaynaklandı' diye konuştu.

Diyab ayrıca krizi aşmak amacıyla erken parlamento seçimleri önerisinde bulunacağını ifade etti:

'Kabinenin bir sonraki oturumunda erken parlamento seçimlerinin yapılması için öneri sunacağım.'

Öte yandan eylemciler, Şehitler Meydanı'nda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 158'e yükseldiği yaralı sayısının da 6 bini aştığı belirtildi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.