Mahkeme 'basın özgürlüğü' dedi, Avukat Dönüş Dilekçi gazetecilere tazminat davası açtı

Mahkemenin haberler hakkında kişilik haklarına yönelik saldırı içermediğine karar vermesine rağmen Avukat Dönüş Dilekçi gazetecilere 15 bin TL'lik tazminat davası açıp duraklara özür pankartı asılmasını talep etti, Ekşi Sözlük ve Instela'dan da şikayetçi oldu. Gazeteci Ergüler hiçbir duruşmaya katılmadı. 7 celsede davanın reddine karar verildi.
Mahkeme 'basın özgürlüğü' dedi, Avukat Dönüş Dilekçi gazetecilere tazminat davası açtı
2020-09-02 08:21:45   Güncelleme: 2022-11-03 20:32:43    

Avukat Dönüş Dilekçi Vehaber'de kendisi hakkında yayımlanan haberlerin ardından şikayetçi oldu, mahkeme haberlerin basın özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti. Dönüş Dilekçi mahkeme kararlarına rağmen gazetecilere 15 bin TL'lik tazminat davası açıp metrobüs duraklarına özür pankartı asılması talebinde bulundu.

EKŞİ SÖZLÜK VE INSTELA'DAN DA ŞİKAYETÇİ OLDU

Avukat Dönüş Dilekçi Ekşi Sözlük ve Instela'dan da hakkında yazılan entrylerden şikayetçi oldu, mahkeme entrylerin de yasalara uygun olduğuna, kişilik haklarına yönelik saldırı içermediğine karar verdi.

ERGÜLER: BİZLERİ TEHDİT ETMİŞTİ, GEREĞİNİ YAPIYOR

Tazminat davası açılan Vehaber Genel Yayın Yönetmeni Erdal Ergüler yaptığı açıklamada  'Haber yapmamamız için kendisinden tehdit almıştık, kendisi 'Haber yapmanızı hiç tavsiye etmem' diyerek bizlere engel olmaya çalıştı, bu nedenle mahkemenin verdiği kararları görmezden gelerek savurduğu tehditlerin gereğini yerine getiriyor. Hukuk sistemi kişilerin egosunu tatmin etmesi için değil, düzen ve adalet sağlanması için var, bu şekilde hırs yapan birini ilk defa görmüyoruz' ifadesine yer verdi.

GAZETECİLER 2 KEZ CEVAP DİLEKÇESİ VERDİ

Tazminat davası açılan Ergüler, Küçükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği 4 sayfalık ilk cevap dilekçesinde mahkemenin daha önce verdiği 'basın özgürlüğü' kararlarının görmezden gelinerek Avukat Dönüş Dilekçi'nin sahte beyanlarla şansını bir kez de bu şekilde denemek istediğini belirtti.

4 sayfalık ilk cevap dilekçesinden bazı önemli kısımlar şu şekilde;

- Habercilikte 5N1K kuralı vardır. Olayın 'nerede' yaşandığını yazmamak haber metni açısından eksiklik kabul edilir. Av. Dilekçi haberde saldırının İstanbul'un Avcılar ilçesinde geçtiğini belirtmemizden varyasyonlar, başlıklar ve içerikler türetmiştir. Sahte evrak hazırlamak, yalan beyanda bulunmak suçtur. 

-Av. Dönüş Dilekçi'nin bugüne dek haberlerde ismi geçen milyonlarca vatandaşımızdan herhangi bir ayrıcalığı, üstünlüğü ya da bir dokunulmazlığı bulunmamaktadır. Fakat dilekçesinde kamu görevlisi olduğunu vurgulayıp sanki kendisi hakkında haber yapılamaz gibi algının esiri olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki bulunduğu eylemler de  kamu yararından uzaktır. Yasalar karşısında eşit olmak iyi bir şeydir, Avukat Hanım bundan rahatsızlık duymamalıdır.

-Avukat hanımın meslek grubundaki bazı kişilerin icra takibindeki vatandaşlarımızın, akrabasını, komşusunu arayıp kapındayız, geldik, geliyoruz şeklinde vatandaşlarımızı sindirmeye çalıştığını, yasadışı tahsilatçılığa soyunduğunu da görüyoruz, o zaman onlar da biz 'kamu görevlisiyiz' deyip bu işin içinden çıkmalı mıdır? Avukat Hanım bu tarz bir ayrıcalık mı istemektedir? Kendilerine bu dokunulmazlığı devlet ve yasalar vermediğine göre hangi güçler bahşetmiştir? Nüfuzunu kötüye kullanma eğilimi kişilerin kendilerini üstün ve ayrıcalıklı görmeye başladıkları evrede ortaya çıkar.

-Sözünü ettiğim eylemlerin savunma ve avukatlık ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu eylemleri 'kamu görevlisiyim' şeklinde sunan Av. Dilekçi, telefonda bana söylediği 'Haber yapmanızı hiç tavsiye etmem' tehdidinin bir gereği olarak kendisiyle ilgili yapılan haberler basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği halde mahkeme ve savcılık kararlarını görmezden gelerek sürekli yeni davalar açmakta ve bizim üzerimizden haksız bir kazanç elde etmeye çalışmakta ve yargı çalışanlarını  kişisel hırsları nedeniyle sahte beyanlarla meşgul etmektedir.

ERGÜLER 2. CEVAP DİLEKÇESİNİ VERDİ

Erdal Ergüler, 4 sayfalık cevap dilekçesinin ardından Küçükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 3 sayfalık 2. cevap dilekçesini verdi.

Çok sayıda kişiyi darp etmekten ceza alan saldırgan Ümit Parlayan, Avukat Dönüş Dilekçi'ye gazeteciye 'sen de dava aç' diye ricada bulunmuş

İstanbul'un Avcılar ilçesinde çok sayıda kişiyi darp etmekten ceza alan Ümit Parlayan'ın Dönüş Dilekçi'ye  gönderdiği mesaj, Gazeteci Erdal Ergüler'e Küçükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tazminat davasında Dönüş Dilekçi tarafından mahkemeye belge olarak sunuldu. Saldırganlardan Ümit Parlayan'ın Dönüş Dilekçi'ye 'Bizim açtığımız davalar takipsizlikle sonuçlandı, siz de dava açsanız, sizin işinizi size öğretmek gibi algılamayın' diyerek istekte bulunduğu görülüyor.

DAVA AÇILAN GAZETECİ NE DEMİŞTİ?

Vehaber Genel Yayın Yönetmeni Erdal Ergüler, Dönüş Dilekçi'nin kendisine açtığı davaların, haber takibi yapmalarını engellemeye ve bezdirmeye yönelik olduğunu, Dönüş Dilekçi'nin kendisinin açmış gibi göründüğü davanın arkasında saldırganların olduğunu belirtmişti.

ERGÜLER: SALDIRGANLARIN YASADIŞI FAALİYETLERİNİ HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ergüler yaptığı açıklamada 'Böylelikle Dönüş Dilekçi kendi elleriyle benim verdiğim ifadeleri doğrulamış oldu. Beni mahkemelerde süründürme imasında bulunan Dönüş Dilekçi'nin verdiği tüm beyanlarda benim sadece dilekçe vererek mahkemelere çıkmadığımdan rahatsız olması dikkat çekmektedir. İddialarında haklı olan insan mahkemeye çıkıp çıkmamamızla ilginmez, aksine yokluğumuzdan faydalanmaya bakar, Yok efendim tebligat gelmiş, kabul etmemişiz falan, Dönüş Dilekçi'nin ilgilendiği konular ortadadır, kendisi gerekli belgeleri zaten sunmaktadır, sözün bittiği yerdeyiz, gerek duymuyoruz' ifadesine yer verdi.

KARAR VERİLDİ

Gazeteci Ergüler hiçbir duruşmaya katılmadı. 7 celsede davanın reddine karar verildi.

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü