Özgür Özel'e yumruklu saldırı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un yumruklu saldırısına uğradı
Özgür Özel'e yumruklu saldırı
2020-06-10 03:17:57   Güncelleme: 2020-06-10 03:18:46    

TBMM TV'deki yayına, Meclis'te Mahalle Bekçileri Kanunu görüşmelerinde yaşanan gerginlik yansıdı. Görüşmede CHP'li vekiller, Enis Berberoğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini protesto amacıyla yavaş oy kullanma eylemi yaptı.

MHP'li vekiller, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 'uzun süre bekletildiği' gerekçesiyle CHP'ye karşı yoğun tepki gösterdi.

Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in konuşması ise MHP'li vekiller tarafından engellenmeye çalışıldı. Özel'in arkası dönük iken MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un yumruklu saldırına uğradı.

CHP'li Özel, Halk TV’de Gürkan Hacır’ın sunduğu 'Şimdiki Zaman Siyaset' programında uğradığı yumruklu saldırı anını şöyle anlattı:

'Önergelerdeki konuşma hakkımızı elimizden almaya çalıştılar. İçeriye doğru giderken MHP’li Olcay Kılavuz bana yumruk atamaya çalıştı. Hafif bir darbe aldım. Olcay Bey’in ciddi bir yaralanması var. Arkadaşlarımızın müdahalesiyle, alçakca yapılan saldırı püskürtüldü.'


ERKAN BAŞ: Özgür Özel'e planlarını deşifre ettiği için saldırmışlar

Erkan Baş, şu ifadeleri kullandı:

'-Bir kanun teklifi genel kurula gelince önce tümü görüşülüp maddelerin görüşülmesine geçilmesi oylanır ve kabul edilirse, tek tek maddeler görüşülüp oylanır. Bu aşamada milletvekilleri görüşlerini söyler. 

-Her madde üzerine kürsüden görüşler dile getirilebildiği için bunu engellemek isteyen iktidar, bir istisna olan iç tüzük 91. maddeye göre temel kanun olarak görüşülmesini yine çoğunluk oyuyla kararlaştırıyor.

-Temel Kanun olarak görüşülmesi, aslında bir hukuk disiplininin tamamını ilgilendiren birbirine benzeyen kanun maddelerin en fazla otuzar maddelik bölümler olarak görüşülmesini sağlayan istisnai bir durumdur.

-AKP bu istisnayı genel yol olarak kullanıyor ve neredeyse her kanun teklifini çoğunluğunu kullanarak bir dayatmayla temel kanun olarak görüştürüp, maddeler üzerine konuşmayı engelliyordu.

-Temel Kanun kararı çıktıktan sonra -maddeler tek tek görüşülmediği için- muhalefet için söz kullanmanın tek yolu değişiklik önergesi vermek. Önerge verildiğinde komisyon önergeye katılmazsa önerge sahibi 5 dakikalık konuşma hakkı kazanıyor ve kürsü konuşmaları böyle yapılıyor.'

'-Bu akşam AKP yönetimi, komisyon çoğunluğunu kullanarak, komisyonun aslında katılmadığı önergeye 'katılıyoruz' demesini emretti. Bu durumda önerge üzerine konuşma olmadan doğrudan oylamaya geçiliyor. Özetle önerge sahibinin söz hakkı gasp ediliyor.

-Önerge okunduktan sonra AKP-MHP çoğunluğundan oluşan komisyon yalandan 'katılıyoruz' diyor, konuşma engellenip oylamaya geçilince (10 sn. sonra) bu sefer TBMM'deki AKP-MHP çoğunluk ise el kaldırıp katılmıyor!

-Böylece madde üzerine AKP ve MHP'lilerin önce sözde katıldığı önerge, yine AKP-MHP oylarıyla reddedilip, madde yine kendilerinin ilk önerdiği haliyle geçiyor! 

Özetle: Komisyon çoğunluğu, açıkça yalan söyleyerek muhalif vekillerin konuşmasını engelliyor.'

ÖZEL'E SALDIRMA NEDENLERİ

'Özgür Özel bu planı deşifre edip, bunu protesto eden bir konuşma yaptıktan sonra Meclis Başkanvekili konuyu müzakere etmek için ara verdi. Özgür Özel görüşmeye giderken arkadan bir saldırıya uğradı. Durum özetle budur.

İktidarın bu acziyetini tüm halkımızın bilmesini isterim. Saldırganlıkları, bu düzeye düşen ayak oyunları aslında ne kadar güçsüz olduklarını gösteriyor. Yeter ki dik duralım ve birbirimizi yalnız bırakmayalım.

TBMM'de 'Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu' teklifinin 2 maddesi daha kabul edildi

TBMM'de Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu teklifinin kabul edilen maddelerine göre, çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken; şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirleri almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.

Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

Maddelerin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş birleşime ara verdi.

Aradan sonra komisyonun yerinde olmaması üzerine Erdoğmuş, birleşimi bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Vehaber Menu