Palmira 3D yazıcılarla yeniden kuruluyor!

Suriye'de IŞİD'in yıktığı Palmira Zafer Takı, 3 boyutlu yazıcıyla kopyalandı.
Palmira 3D yazıcılarla yeniden kuruluyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Tasamir'in haberine göre, İngiltere Oxford ve Cambridge merkezli Dijital Arkeoloji Enstitüsü (Institute of Digital Archaeology) Aralık ayının sonunda, 15 metre yüksekliğindeki Palmira Zafer Takı'na büyük 3 boyutlu yazıcı kullanarak yeniden hayat verileceğini açıkladı. 3D yazıcı ile üretilen anıt, UNESCO'nun Dünya Mirası Haftası'nda Nisan ayında Londra'nın Trafalgar ve New York'un Times meydanlarında sergilenecek.

Şam'ın kuzeydoğusunda bulunan Palmira Zafer Takı, Bel Tapınağı'nın girişinde yer alıyordu. Suriye'deki bu eski ören yeri, geçtiğimiz Ağustos ayında IŞİD militanları tarafından yıkılmıştı. UNESCO, Palmira'nın tarihte en önemli kültürel merkezlerden birisi olduğunu açıklarken şehrin çeşitli medeniyetlerin kesişme noktasında bulunduğunu vurguladı. IŞİD'in Palmira'ya saldırısı aynı zamanda uygarlık düşüncesine bir saldırı olarak değerlendiriliyor. Palmira Zafer Takı'nın tamamen yıkılıp yıkılmadığı henüz bilinmiyor.

Enstitü'nün teknoloji direktörü Alexy Karenowska, anıtın durumunun belirsiz olmasının kopyalama için bu anıtın seçilmesinin temel motivasyonu olduğunu söyledi. Karenowska "Palmira'nın aldığı hasar düşünüldüğünde, eğer bu anıt zarar görmemiş ise ya da aldığı hasara rağmen ayakta duruyorsa, uygarlığa karşı açılan savaşa karşı direnişin sembolü olarak değerlendirilmelidir" dedi.

Palmira Zafer Takı, 3D yazıcılarla elde edilen kopyası Trafalgar ve Times meydanlarına kurulacak. Anıt, Londra'da neo-klasik mimari stile sahip National Gallery ve Nelson Sütunu'nun hemen yanına kurulacak.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü