Paris'te bir öğretmen başı kesilerek öldürüldü

Fransa'nın başkenti Paris'te bir öğretmen başı kesilerek öldürüldü. Polis, kaçan ve teslim olmayı reddeden saldırganı vurdu. Öldürülen saldırganın öğretmenin başını bıçakla kestiği ve polisleri de tehdit ettiği bildiriliyor.
Paris'te bir öğretmen başı kesilerek öldürüldü
2020-10-17 13:36:52   Güncelleme: 2020-10-17 13:36:52     BBC

Cuma gecesi bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bunun 'İslamcı bir terör saldırısı' olduğunu söyledi.

Macron, öğretmenin ifade özgürlüğünü öğrettiği için öldürüldüğünü belirtti ve 'Kazanamayacaklar... Harekete geçeceğiz' dedi.

Fransız basını öğretmenin öldürülmeden önce günlerce tehdit aldığını ve soruşturma kapsamında dokuz kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Fransız polisi katilin 18 yaşında Çeçen kökenli bir kişi olduğunu açıkladı.

Paris'in kuzeybatısındaki Conflans-Sainte-Honorine banliyösünde bir okul yakınında öldürülen öğretmenin, öğrencilerine Muhammed Peygamber'in karikatürlerini gösterdiği belirtiliyor.

Fransız Le Monde gazetesine göre öldürülen tarih ve coğrafya öğretmeni, sınıfta öğrencilerine Muhammed Peygamber'in karikatürleri üzerinden ifade özgürlüğünden bahsediyordu.

Cuma günü yerel saatle 17.00 civarında düzenlenen saldırıyla ilgili olarak 'terör soruşturması' başlatıldı.

Polis, Conflans-Sainte-Honorine ve yakınındaki Eragny bölgelerinden uzak durulması çağrısı yaptı.

Öğretmen kimdi?

Le Monde gazetesine göre maktul tarih ve coğrafya öğretmeniydi. Derslerinde ifade özgürlüğü konusunu, Muhammed Peygamber karikatürlerinin yayınlanması örneğiyle işlemişti.

Öğretmen, bu karikatürleri görmek istemeyen Müslüman öğrencilerin o sırada sınıftan çıkabileceğini söylemişti.

Ay başında bazı Müslüman veliler, öğretmenin karikatürleri kullanmasını okul yönetimine şikayet etmişti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Nordine Chaouadi adlı bir veli, 'Oğlumun anlattığına göre süper iyi, sıcak kanlı ve nazik biriydi' dedi.

Karikatürleri yayınladığı için IŞİD tarafından saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Tahammülsüzlük yeni bir eşiğe ulaştı ve ülkemizde uyguladığı terör sonlanacak gibi gözükmüyor' ifadelerini kullandı.

BBC Paris Muhabiri Hugh Schofield Fransız halkının, bir öğretmenin görevini yapması nedeniyle böylesine vahşice öldürülmesinin şokunu yaşadığını aktarıyor.

'Fransa Cumhuriyeti'ne düzenlenen bir saldırı'

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer Twitter hesabından yaptığı açıklamada, öğretmenin öldürülmesinin Fransa Cumhuriyeti'ne düzenlenmiş bir saldırı olduğunu söyledi.

Jean-Michel Blanquer açıklamasında 'İslamcı terörizm' ifadesini kullandı, birlik içinde olmaları ve kararlı bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı Ulusal Meclis'te milletvekilleri, oturum sırasında öldürülen öğretmen için saygı duruşunda bulundu

Ulusal Meclis'ten yapılan açıklamada 'terör saldırısı' kınandı.

Fas'a giden Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de, saldırı sonrası acilen Paris'e dönme kararı aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Conflans-Sainte-Honorine'i ziyaret edecek.

Ülkede Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yayımlayan mizah dergisi Charlie Hebdo'ya 2015 yılında saldırı düzenlenmişti.

12 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili dava Paris'te sürüyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü