Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi.
Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı
2020-07-03 13:26:18   Güncelleme: 2020-07-03 17:21:29    

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. 

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. 

Patlamalar devam ettiği için hala fabrikanın içine girilemediği, hastaneye gelenlerin çoğunun dışarıdaki hafif yaralılar olduğu öğrenildi

Ramazan ayından kalma topların bulunduğu bölümde patlama gerçekleşmiş, daha sonra havai fişeklerin olduğu bölüme sıçradı. En büyük depoya henüz sıçramadığı, ancak patlamaların ve yangının devam ettiği ve fabrikada ulaşılamayan 3 bölgenin olduğu öğrenildi.

Bölgede patlamaların hala sürdüğü, ana patlama yerine sağlık ekiplerinin girmesi için patlamaların bitmesinin beklendiği öğrenildi.

Güncelleme 16:25

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, hem soğutma hem de enkazdaki diğer çalışmaların devam ettiğini belirterek, 'Onun üzerine (Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları) söyleyebilecek bir değerlendirme yok. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda sayın Başsavcımızın da kontrolünde ve denetiminde, elbetteki patlamanın nerede meydana geldiği, nasıl meydana geldiğine yönelik çalışmalar da bu soğutma çalışmaları bittikten sonra değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geçmiş olsun.' diye konuştu.

Güncelleme 15:50

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gitti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 97 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı. Yaralılardan 16'sının taburcu edildiğini söyleyen Bakan Koca, '186 kişi çalışıyordu, 100'üne ulaştık 20'si işe gelmemişti, 45 kişiye ulaşamıyoruz' diye konuştu.

Koca ''Ekip olarak olayın bundan sonraki sürecini de tamamen vatandaşlarımızın durumlarını netleştirdikten sonra o süreye kadar kalacağımızı söylemek istiyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Bildiğiniz gibi havai fişekte karbondioksit, karbonmonksit, sülfürdioksit gibi gazlar bulunuyor, o neden mzellikle tansiyon, solunum sıkıntısı olan riskli hastalar için önemli olduğunu düşünüyoruz. meteorolojiktahminlere göre özellikle yakın bölgelerin 12 saatin önemli olduğunu, maske takılmasını ve dışarıya çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin açılmamasını öneriyoruz. '' dedi.

Güncelleme 15:20

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Sakarya'daki patlamaya ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı. Kılıçdaroğlu, paylaşımında şunları kaydetti:

'Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız, can kaybının artmaması için.'

Güncelleme 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, '189 personel içerisinde yaralı sayısı biri ağır olmak üzere 74 ve vefat sayısı da 2' dedi.

Vali Kaldırım: Depoda 110 ton patlayıcı olduğunu söylediler

Olay yerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, şunları söyledi:

'Yangın kısmen kontrol altına alındı. Havadan müdahale istedik. 1 yangın söndürme uçağı ve 2 helikopter bölgeye sevk edildi, havadan da müdahale yapılacak. AFAD, UMKE, sağlık, itfaiye, büyükşehir belediyesi, bütün ekipler buradalar. Havai fişek fabrikası olduğu için gaz sızıntısı tehlikesi var, gerekli tedbirleri aldık, koruma bandını oluşturduk ama vatandaşlarımızın da uzak durmalarında, yaklaşmamalarında fayda var. Depoda 110 ton (patlayıcı) olduğunu söylediler. Tam fotoğrafı arkadaşlar net bir şekilde çekmiş olacaklar inşallah.' 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca patlama sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 73 kişinin yaralandığını açıkladı.

Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var' dedi.

Güncelleme 13:45

Sakarya Valisi, 56 yaralının hastaneye sevk edildiklerini söyledi.

Güncelleme 13:20

Sakarya Valisi Kaldırım: Yaralı sayımız 50'ye yükseldi. Hastanelere 50 yaralı intikal ettirildi, birinin durumu ağır. Bize intikal eden bir can kaybı yok. Yangın kısmen kontrol altına alındı. Havadan müdahale yapılacak.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 'Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür' açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı: Fabrikada 150'ye yakın çalışan var

Hendek Belediye Başkanı Turgut Baboğlu yaptığı ilk açıklamada, 'Patlamalar sürüyor. İçeride 150'ye yakın çalışan var.' dedi. 

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu şu bilgileri aktardı:

Tabi burası sevindirici bir yanı var. Şehrin çok uzağında, yerleşim yerlerine uzak bir yerde. Halkımıza zarar verebilecek bir durumda değil. Burada tam yetkili kimseye ulaşamadık. İtfaiye ve ambulansların dışında kimsenin içeriye girmesine izin verilmiyor. 150'ye yakın çalışanın olduğu, içerdeki insanların durumuyla ilgili net bir bilgimiz yok. Can kaybı olmadığı bilgisini aldık, ama net bilgiyi yetkililer verebilirler.

Bakanlar bölgeye gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

AKP sözcüsünden açıklama

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, 'Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek’te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için.' ifadesini kullandı.

İlk patlaması değil

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlamayla ilgili, uzmanlar önemli uyarılar yaptı. Olayla ilgili bilgiler veren Dr. Alp Sirman, 'Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz olabilir. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı' dedi.

İşte Dr. Sirman’dan çarpıcı uyarılar:

Bu fabrikanın ilk patlaması değil. Patlama çok güçlü olmuş ve basınç her yerden hissedilmiş. Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz ortaya çıkmış olabilir. Rüzgar güneybatıdan esiyor. Kuzeydoğudaki yerleşim yerleri uyarılmalı. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı. Rüzgar yerleşim bölgesine doğru gelirse boşaltmak mantıklı olabilir.

''Hendek'te patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz'' uyarısında bulunuldu.

2 patlama daha olmuş

2011 ve 2013 yıllında aynı fabrikada patlamalar olduğu ortaya çıktı.

19 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü patlama sonrası demeç veren fabrika müdürü: 'Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98'i önlenemez... Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış' diye açıklama yapmıştı...

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 'Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek'te patlama olan Havai Fişek Fabrikası'nda canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için' dedi.

Aynı fabrikada 11 yılda üçüncü patlama

Son olarak Aralık 2014'te aynı fabrikadaki patlamada da 1 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi yaralanmıştı. Coşkunlar Havai fişek fabrikasında Ramazan ayında atılan topların yanı sıra çeşitli havai fişekler de üretiliyor.

Sakarya Valisi'nden ilk açıklama

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, 'Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor.' dedi.

Sakarya Belediye Başkanı: Patlamalar devam ediyor

Sakarya Belediye Başkanı da, 'Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz.' dedi.

Hendek Belediye Başkanı: Bomba düştü sandık

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu patlamaya ilişkin şunları söyledi:

'150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Patlamalar hâlâ sürüyor. Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu.'

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, patlamayla ilgili olarak, 'Sakarya Hendek İlçesinde havai fişek fabrikamız patladı. Temennimiz can kaybı olmaması yönünde. Olayı takip ediyoruz. Geçmiş olsun Sakarya...' dedi.

AFAD: Müdahale çalışmaları devam ediyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD),  patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. AFAD’tan yapılan yazılı açıklamada, 'Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir' denildi.

3 patlama kaydedildi

AFAD'ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05'te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18'de 3 güçlü patlama kaydedildi. 

Kızılay'dan patlamayla ilgili kimyasal gaz uyarısı

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

Kınık, 'Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz' dedi.Pakdemirli: 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü bölgeye gönderdik

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sakarya-Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından bölgeye 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz gönderdiklerini duyurdu.