Seksist reklamlara yasak!

İtalya'da Belediye Başkanı Ignazio Marino, kadın bedenini obje olarak kullanan seksist reklam afişlerini yasakladı
Seksist reklamlara yasak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Belediye Başkanı, İtalya Kadınlar Birliği’nin düzenlediği bir ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Bundan böyle İtalya’nın başkentinde, reklam afişlerinde kadın bedeninin bir objeyle ya da ticaretle bağdaştırılarak sömürülmesi yasak olacak” dedi. Marino, “Kadın bedeni seksist bir biçimde bir objeye indirgenemez.Belediyenin reklam alanları sadece bu kurallara uyanlara satılacak” diye konuştu.

‘AFİŞLERİ KONTROL EDEN ÖZEL BİR BİRİM KURULACAK’

Belediye Başkanı’nın açıkladığı yasak, şiddet çağrışımı yapan, cinsel kimlik gibi bireysel hak ve özgürlükleri ihlal eden reklam afişleri için de geçerli olacak. Belediyenin reklam panolarına asılacak afişlerin bu kuralları ihlal edip etmediğini belirlemek için de özel bir birim kurulacak. Belediyenin internet sitesi ve açıklamalarında kullanılan dil de gözden geçirilerek seksist ifadelerin kullanımına son verilecek.

‘DİĞER BELEDİYELER ÖRNEK ALMALI’

Roma Belediyesi’nin cinsiyet ayrımcılığına karşı bu girişimine, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini gibi kadın hakları savunucularından destek geldi. Boldrini, Twitter’a yazdığı mesajda, “Kurumlar, kadınların daha adil ve dürüst şekilde temsil edilmesi için verilen savaşta geri adım atmamalı” dedi. Sol, Ekoloji, Özgürlük (SEL) partisinden milletvekili Marisa Nicchi de “Roma’da kadın bedenini aşağılayan reklamlar yasaklandı. Diğer belediyeler de bu örneği takip etmeli. Şehirlerimizi bayağılıktan kurtaralım” diye yazdı.

“YOLLARDAKİ DELİKLERİDEN AFİŞLERE BAKMAYA FIRSAT KALMIYOR”

Sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı yasağı “devrimci” olarak niteleyerek desteklerken bir kısmı ise belediyeyi “boş işlerle uğraşmakla” suçladı. Bir kullanıcı, Belediye Başkanı’na “Sakin ol, yollarda o kadar çok delik var ki kimse kafasını kaldırıp da reklam afişlerine bakamıyor zaten” diye seslendi. Kimileri de geçenlerde Roma’da “kırmızı ışıklı bölge” kurulması kararı alındığını hatırlatarak Belediye Başkanı’nı ikiyüzlülükle suçladı ve “Belediyenin panolarında “seksist” reklamları yasaklayan Marino ile kırmızı ışıklı bölge isteyen Marino aynı kişi mi?” diye yazdı.

BBC