Tehdit aldığını söyledikten sonra ölü bulunan askerin ailesinden suç duyurusu

Ailesine ölüm tehdidi aldığını söyledikten bir gün sonra ölü bulunan jandarma er olan Osman Özçalımlı'nın amcası Ali Özçalımlı, 'Acımız büyük. Sabırla gerçeğin açığa çıkartılmasını istiyoruz. Biz cinayet olduğunu düşünüyoruz. Babasını arıyor ve ‘tehdit ediliyorum’ diyor. Ertesi gün de ölmüş halde bulunuyor. Şüphelerimiz var' diyerek, Kars Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusundan bulunduklarını açıkladı.
Tehdit aldığını söyledikten sonra ölü bulunan askerin ailesinden suç duyurusu
2020-08-04 17:07:01   Güncelleme: 2020-08-04 17:07:01    

bianet'e konuşan amca Özçalımlı, en az on avukatın da konuya dahil olduğunu ve Osman Özçalımlı'nın ölümüne dair şüphelerin giderilmesi gerektiğini belirterek, ailesinin tehdit edildiğini söyledi.

'Baba ben burada zordayım'

Er Özçamlı’nın Yeni Yaşam gazetesine konuşan babası Ahmet Özçalımlı da oğlunun ölümünden kendisini arayan komutanı sorumlu tuttu. Özçamlı, şunları söyledi:

'Baba ben burada zordayım. Bana burada kafa tutuyorlar. Hakaret ediyorlar' dedi. Gel dedim ‘nasıl geleyim?’ dedi.

'Dedim sabret önce bir üstlerinle görüşeyim, konuşayım. Belki vicdanlı insanlardır, bir öğreneyim nedir ne değildir. O gün üç kez aradım. Ulaşamadım kimseye. 156’yı aradım. Sonradan birine bağlandım. ‘Yok, bilmiyorum’, ‘subay yok’, ‘ufak tefek bir şeydir çözülür’, ‘halledilir’, ‘ben bakarım’ dediler. Bayramdır diyerek beni oyaladılar. Ta akşama kadar uğraştım. Bir türlü kimse benimle ilgilenmedi. Akşam, sanırım saat 10 olması lazım.

'Uzman çavuş aradı, 'Oğlunla ilgili herhangi bir problem yok’ dedi'

'Sonra baktım bir tanesi beni aradı. Dedi, ben uzman çavuş Abdullah. Bölük komutanıyım. ‘Senin oğlunla ilgili herhangi bir problem yok’ dedi. İçime biraz su serpti ama içime kuşku da düştü. Ben de yalvardım. Dedim oğlum diyor ki ben zor durumdayım. Hakarete uğruyorum. Bana vatan haini diyorlar. ‘Yok öyle bir şey’ dedi. ‘Onunla konuşmuşum, ufak bir şeydir, büyütülecek bir şey değildir’ dedi. ‘Tamam, amca sen merak etme’ dedi bana komutan.'

Kendisini avutulduğunu veya kandırıldığını söyleyen baba Ahmet Özçalımlı, 'Çünkü sen bölük komutanı isen oğlum sana emanet. Dedim bak oğluma sahip çık, askere yolladım. Geceydi zaten fazla yapacağım bir şey de yoktu. Ama komutanın telefonundan sonra her halde o saatte; gece saatlerinde infaz ediyorlar' diye konuştu.

MECLİSE TAŞINDI

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde er olan Osman Özçalımlı'nın ailesine ölüm tehdidi aldığını söyledikten bir gün sonra ölü bulunmasını Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, 'Osman Özçalımlı’nın Adli Tıp Kurumu’nun raporu çıkmış mıdır? Çıkmadıysa ailesine ölüm nedeni olarak neden kalp krizi denilmiştir?' diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde er olan Osman Özçalımlı'nın ölümüyle ilgili Meclis Başkanlığına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm, Milli Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre 2002–2013 yılları arasında 1035 askerin yaşamına son verdiğini hatırlatarak, Özçalımlı hakkında, 'Adli Tıp Kurumu’nun raporu çıkmış mıdır? Çıkmadıysa ailesine ölüm nedeni olarak neden kalp krizi denilmiştir?' diye sordu.

Gülüm, Akar'a şu soruları yöneltti:

İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde Jandarma Er Osman Özçalımlı’nın ölüm nedeni nedir? Ölüm nedenine ilişkin Adli Tıp Kurumu’nun raporu çıkmış mıdır? Çıkmadıysa ailesine ölüm nedeni olarak neden kalp krizi denilmiştir? Osman Özçalımlı’nın gerçek ölüm nedeni neden saklanmaktadır?
Er Osman Özçalımlı’nın ölümü ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır? Özçalımlı’nın ölümüne ilişkin ifadesine başvurulan kaç kişi vardır? Bunlar kimlerdir?
Er Osman Özçalımlı’nın babasıyla yaptığı telefon görüşmesinde kendisine baskı kurulduğunu ve tehdit edildiğini ifade etmiştir. Osman Özçalımlı’ı ölümle tehdit edenler tespit edilmiş midir? Bu kişilerin Özçalımlı’nın ölümüyle bağlantıları araştırılmış mıdır?

'Ayrımcı uygulamalara karşı tedbiriniz var mı?'

Şüpheli asker ölümlerinin çoğunun Kürtlerden ve Alevilerden oluşması tesadüf müdür? Askerde etnik ve inançsal ayrımcılık ve hak ihlali uygulamalarına dair bakanlığınız tarafından bir kayıt tutulmakta mıdır? Bu tür ayrımcı uygulamalara karşı bir tedbiriniz var mıdır?
2002 yılından bu yana şüpheli asker intiharları veya şüpheli kazalar sonucunda yaşamını yitiren askerlerle ilgili kaç soruşturma ve kovuşturma yapılmıştır? Söz konusu ölümlere ilişkin sorumluluğu nedeniyle ceza verilen veya görevden alınan kişi sayısı kaçtır?
2002 yılından bu yana kışlalarda yaşamını yitiren asker sayısı kaçtır? Bunlardan kaçının ölüm nedeni kayıtlara 'intihar' olarak geçirilmiştir?

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü