Temel liseler kapatılıyor

MEB istatistiklerine göre, 2 bin 600 özel liseden 972’si 'temel lise' olarak eğitime devam ediyor.
Temel liseler kapatılıyor
2019-01-30 09:26:26   Güncelleme: 2019-01-30 09:26:26    

Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liseler bu yıl son bulacak. Dershanelerin kapatılma kararının ardından yapılan yönetmelik değişikliği ile kurumların temel liseye dönüştürülmesi sonrası bakanlık, mevzuata göre kendisini yeniden yapılandırmayan kurumların bu yıl sonunda kapatılacağını kesin bir dille açıkladı. Temel liselerde bulunan 215 bine yakın öğrencinin diğer liselere taşınması beklenirken, 25 bine yakın öğretmenin geleceği ise soru işareti ile dolu.

MEB istatistiklerine göre, 2 bin 600 özel liseden 972’si 'temel lise' olarak eğitime devam ediyor. Özel liselerde toplam 450 bin öğrenci bulunurken, bunların 215 bini ise halen temel liselere kayıtlı. Bu okullarda 21 bin 500 öğretmen ve 10 bine yakın da personel bulunuyor. Bakanlık temel liselere yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacağını, ara sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin de diğer kurumlara nakil yapabileceğini belirtirken, öğretmen ve diğer personellere yönelik bir açıklama yapmadı. MEB, 'bu süreçte veli ve öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm tedbirleri almaya dönük çalışmalar yapılmaktadır' demekle yetindi.

 

Adres gösterilmedi

Dönem sonunda kapatılacak özel kurumların temsilcileri ise topu MEB’e attı. Yönetmeliğe göre dönüşümünü tamamlamak isteyen liselere, il sınırları içinde imar planında eğitim tesis alanı olarak ayrılmış mülkiyeti Hazine’ye ait olan taşınmazlar tespit edilecek ve ihaleye çıkılarak bu okullara kiralanıp, satılabilecekti. Kurum temsilcileri ise kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını aktardı.

Kurslara da son

MEB ayrıca bu yıl sonunda sayıları 2 bin 500’e ulaşan özel öğretim kurslarının da tamamen kapatılacağını açıkladı. Özel kurum temsilcileri ise bu kursların kapatılması durumunda merdiven altı eğitimin katlanarak süreceğini aktardı.

Teşvik kademeli bitecek

Bakanlığın değişime gittiği bir diğer nokta ise özel okullara her yıl aktarılan milyarlarca TL için oldu. MEB, dershanelerin kapatılması sonrası özel okullara verilen teşviklerin organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilere hariç olmak üzere bu yıl sonunda kademeli olarak kaldıracağını vurguladı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü