Trans kadınlarla sevgili olacakların bilmesi gereken 10 şey!

GZONE yazarı trans kadın Deniz Su Tiffany, 10 maddelik bir liste yaptı.
Trans kadınlarla sevgili olacakların bilmesi gereken 10 şey!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Deniz Su Tiffany'nin trans kadınları anlamak için yaptığı liste şöyle;

1. Trans kadınlar da kadındır. Erkek bedeni ile doğmamız kadın olmamıza engel değildir çünkü. Trans kadınlarla sevgili olmak, erkekleri gey yapmaz (tabi eşcinselliğini kabullenemeyen ve kudurmuş insanlar, bir de gizli eşcinseller bizlerle mutlu olabileceğini zanneder). Bir kadın ile trans kadının ilişkisi de lezbiyen bir ilişkidir. Neden mi? Çünkü kadınız.

2. Cinsiyet kimliğimizin tanınma sıkıntısı başımızı zor durumlara sokabilir. Direkt olarak geçmese bile; trans kadınlara para cezası kesmek. Uygulamadaki boşluklardan yararlanılarak sömürülürüz ve buna göz yumulur. (Türk Medeni Kanunu 40. Madde)

3.Eğer cinsiyet geçiş sürecinde isek, psikolojik olarak desteğe ihtiyacımız daha fazladır. E malum en başta hormon dengesini değiştiriyoruz, çok ciddi bir süreç.

4.Cinsiyet geçişimizi tamamlamış isek, biz istemedikçe transseksüelliğimiz hakkında konu açmayın. Uzun bir maratonu tamamlamış sayılırız, hiçbir şeye benzemez. Bir ya da birkaç sene hazırlandığımız ÖSS, YGS, LYS türevi sınavlardaki maratonlara bin basar.

5.Zaten kadınız. Asla ve asla erkek muamelesi yapmayın. Bu bizi çıldırtır, çığrımızdan çıkarız çoğu zaman. Cinsiyet geçişi öncesi erkek muamelesi gördüğümüz her an bizim için ayrı bir travma ve hayal kırıklığıdır. Bu kadar ağır bir enkazın altında bir kez daha kalmak istemeyiz! Mesela “kadın gibisin, aynı kız gibisin” de demenize hiç gerek yok.

6.İnsan olduğumuzu ve birçoğumuzun altın gibi bir kalbi olduğunu unutmayın. Daha ötesi var mı? Bir de güçlüyüz, ki hala yaşayabilenlerimiz var, katledilene kadar.

7.Asla erkek geçmişimiz olmadı. Erkeklerin halinden anlarız gibi bir durum söz konusu değil. Sadece erkek “kılığındaydık”, ambalajımız “erkek gibi” görünüyordu sadece. Yani anadan kız doğanlar erkekleri anlamıyor, trans kadınlar empati yapar demeyin. Hiç belli olmaz o iş!

8.Arkadaşlarınız ya da kendinizin transfobiden arındığına emin olmadan kapımıza gelmeyin. Pişman olacaksanız asla gelmeyin, sonra öldürüyorsunuz ve Avrupa’nın en çok trans cinayeti işlenen ülkesi oluyoruz. Arkadaş çevresi de çok etkiler insanı. Bir de tahrik indirimleri cabası. Zaten toplum-aile-devlet üçlüsüyle uğraşıyoruz, Survivor’dan beter hayatlarımız var!

9.Biz, birer seks makinesi değiliz. Ev kapatmanız da olmayız! Elimizden tutabilecek cesaretiniz varsa gelin kalbimizi çalın. “Yok bir değişiklik deneyeyim” mantalitesinde olmak, size de çok şey kaybettirir.

10.Son olarak: Trans hakları mücadelemizde yanımızda olmanız… Hem sesimizi/mücadelemizi kuvvetlendirir, hem de size olan aşkımız bir kat daha artar. Her dönemde insan hakları kriterleri değişiyor. İnsan olmanın, merhametli ve adaletli olmanın tanımı da öyle. Mesela şimdiki devirde Trans ve genel bağlamda LGBTİ hakları savunabilmek bir insanlık göstergesidir. Herkesin inanmamak üzere direttiği doğruları can-ı gönülden dile getirmek oldukça cesaret ve açık yüreklilik ister.