Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Evcil hayvanlarda koronavirüs görülmedi

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, evcil hayvanların yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) hastalığını yayabileceğine dair bir kanıt olmadığını söyledi, Ahmet Kürşat Azkur 'insandan hayvana bulaşma söz konusu.' dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Evcil hayvanlarda koronavirüs görülmedi
2020-03-16 19:22:29   Güncelleme: 2020-03-16 19:53:50    

Eroğlu, Kovid-19'un yayılmasının sebebinin insandan insana bulaşma olduğuna işaret ederek, 'Evcil hayvanların Kovid-19 hastalığını yayabileceğine dair bir kanıt yok.' diye konuştu.

Eroğlu, şunları kaydetti:

'Kovid-19'un sınır aşan bir hastalık ve küresel bir sorun haline geldiğini belirten Eroğlu, bu konuda doktorlar, veteriner hekimler ve çevre uzmanlarının ortak çalışmasıyla 'Tek Sağlık' uygulamasına geçilmesi gerektiğini bildirdi. Eroğlu, 'Tek Sağlık çalışması çok önemli. Erken uyarı sistemini geliştiren, ön alabilen bir çalışma yapılmalı. Bu yapı hızlıca hayata geçirilmeli. Tek Sağlık yaklaşımlarıyla sektörler ve disiplinler arasında birlikte çalışarak insan ve hayvanların hayatları kurtarılır, geçim kaynakları sağlanır ve küresel sağlık sistemlerimiz sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilebilir.' ifadelerini kullandı.

Eroğlu, doğanın dengesi için yaban hayvanı ticaretinin yasaklanması gerektiğini anlattı.

TVHB Bilim Kurulu üyeleri de tespitlerini paylaştı.

Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur, Kovid-19 hastalığı sürecinde sadece bir insandan hayvana bulaşmanın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, hayvandan hayvana geçişin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Enfeksiyon taşıyan insanların hayvanlarla temasında gerekli özeni göstermesi gerektiğini vurgulayan Azkur, 'Koronovirüs hızlı mutasyona uğrayan bir virüs. Çeşitli varyantlar çıkarıyor, değişik enfeksiyon noktaları oluşturabiliyor.' dedi.

Prof. Dr. Deniz Naim Ayaz, Kovid-19'da çapraz bulaşmanın engellenmesi için gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 'Açıkta satılan gıdalar virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Halk bu konuda duyarlı olmalı. Gıdalarda etkin pişirme önemli. Gıda işletmecileri, sık temas edilen yüzeylerde temizliğe dikkat etmeli. Hastalık semptomu gözlenen çalışanlara izin verilerek, onlar üretim sürecine dahil edilmemeli.'

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü