Yavuz: 'Bu usulsüzlüğü CHP yaptırdı' iddiasında değilim

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'da devam eden seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yavuz:  'Bu usulsüzlüğü CHP yaptırdı' iddiasında değilim
2019-04-17 11:28:03   Güncelleme: 2019-04-17 11:28:03    

'Bizim de bir parça kusurumuz olabilir, bence bir parça kusurumuz vardı'  diyen AKP'li Yavuz, ileri sürdüğü organize usulsüzlüklerin seçim günü yapıldığını belirterek, bunları fark edemeyeceklerini ifade etti. Yavuz, 'Kesinlikle bizim fark edemeyeceğimiz, partilerin denetimine tabi olmayan ortamda bir takım kanunsuzluklar yapıldı' diye konuştu.

Ali İhsan Yavuz'un konuşmasından satır başları şöyle:

'Bir, maddi hataların düzeltimi heyetine gittik; iki, geçersiz oyların sayımını istedik; üç, bütün oyların sayımını istedik. 

'Öncelikle şu sayfayı bir görelim. 16 Nisan'dan sonra durdu, çünkü çok az sandık sayılıyor. Bakınız, gün gün aradaki farkın nasıl eridiğini gösterebilirim.

'Seçim günü fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz. Kesinlikle bizim fark edemeyeceğimiz, partilerin denetimine tabi olmayan ortamda bir takım kanunsuzluklar yapıldı. Onları da elbette tek tek anlatacağız.

'CHP'yi ithaf etmiyorum ama bu iş CHP'ye yarasın diye yapıldı, Ekrem İmamoğlu. Biz diyoruz ki organize usulsüzlük yapıldı. Seçim işleri yolsuzluğu yapıldı. Çok net bunları bilerek söylüyoruz. Bakınız, göstermeden önce kanunu vurgulayalım; 298 sayılı yasanın 22. maddesi çok net ve açık. Bu 24 Haziran'ın hemen öncesinde değiştirdik. 13.03.2018'de. Neden değiştik? Bundan önceki sistemde sandık başkanlarına ilişkin yer yer şikâyet geliyordu. Dört siyasi parti liste veriyordu ve bir de orası hazırlıyordu onu da kaymakamlık hazırlıyordu. Kaymakamlığın verdiği listeler işleme konuluyordu genellikle. 

'Çok ilginç'

'O zaman bunu ayıklamak hepimizin boynunun borcudur. Sandık başkanlarına ilişkin bir takım rakamlar vereceğim; bakınız, kamu görevlisi olmayan toplam sayı 19 bin 623’tür. 62 bin 560 kamu görevlisi görevlendirmemiz gerekirdi bunların 19 bin 623’ü kamu görevlisi değil. Çok ilginç. Askeri personelleri getirmişler kesinlikle yapmamaları gerekirken görev vermişler. Banka sandığına bağlı olanlar var. Belediye'de SKK'lı olarak çalışanlar, Bağkur'lular var. E bu şimdi doğru mu. 19 bin 623. Partiler ayrıca sandığa üye veriyor onlardan bahsetmiyorum. Sandık Kurulu'na beş siyasi parti üye veriyor bir de memur üye var 6, bir de başkan var, 7. Biz seçim kurulunun görevlendirmesi gereken o iki kişiden bahsediyoruz.

 

'Bu örneği vermek istemezdim ama...'

'O örnek hafızamda, bu örneği vermek istemezdim ama dedi ki birisi 'ben gittim valiliğe. Güvenlik sebebiyle silah ruhsatı istedim' dedi. Sonra valinin imzası diye oradaki hademe imzaladı ve bana ruhsat verdi dediler. Sonra emniyet beni çevirdi ve valinin olmadığı anlaşıldı. O silah ruhsatı alınır. Ve o adama derler ki sen gerçekten silah ruhsatı istiyorsan belgelerini yeniden hazırla. Kişinin kendisi imzalamıyor, seçmende sorun yok yani. Vali adına başkası imzalıyor ve bunun imzaladığı ancak polis çeviriminde ortaya çıkıyor. CHP diyor ki ruhsat var ne yapalım diyor. İmza yanlış birileri tarafından atılmış, doğru değil. CHP'nin yaptığı bu. Biz de diyoruz ki, bunun geri alınması gerekir, bunun yok sayılması gerekir. Seçimin iptaliyle yenilenmesi gerekir diyoruz. 

'Mühürsüz oylarına dedi 5 bin 388'dir. Sayım döküm cetvellerinde 5 bin 388'i mühürsüzdür. 684'ü imzasıdır, 214 boştur, 498'i  tanesi eksiktir. Bir seçimde bu kadarının olması mümkün müdür? Keşke CHP de bunu sorsa, hep birlikte bunun mücadelesini versek. Biz bunların olmaması için değişiklik yaptık..

Vehaber Menu